Spor pardubického magistrátu s bývalým vedoucím kanceláře primátora se po zhruba sedmi letech vrací opět na počátek.

Neplatná výpověď

Jaroslav Kout byl z funkce vedoucího primátorovy kanceláře odvolán v roce 2005 a dostal výpověď, soud později rozhodl, že je neplatná a přiřkl mu náhradu škody. Nejvyšší soud však nedávno předchozí soudní rozhodnutí o výpovědi a odvolání z funkce zrušil a vrátil je k novému projednání. „Nejvyšší soud konstatuje například to, že město jako zaměstnavatel se v době odvolání z funkce a před výpovědí chovalo vůči zaměstnanci správně,“ uvedl tajemník magistrátu Michal Zitko. Soud také zpochybnil část argumentů, které Kout použil v předchozích žalobách.

Paralelně se sporem o platnost výpovědi je vedeno další soudní řízení o náhradu škody. Okresní soud ji vloni vyčíslil na zhruba 760 tisíc korun, další Koutovy nároky zamítl. Bývalý zaměstnanec požadoval původně přibližně 2 miliony korun, později svůj požadavek snížil asi na 1,2 milionu korun. Po odvolání se nyní věcí odškodnění zabývá krajský soud. „Dovozuji, že krajský soud řízení sám zastaví, protože rozsudky, na základě kterých byla podána druhá žaloba ohledně výše náhrady, byly zrušeny,“ řekl Michal Zitko.

Vrátí Kout peníze?

Město Koutovi již v minulosti vyplatilo kolem půl milionu korun. Nyní by mohlo peníze požadovat zpět, rozhodnutí by mělo padnout na květnovém zastupitelstvu.

(msu, čtk)