Kraj nechal za čtyři miliony korun vylepšit pardubickou sportovní halu Dašická.

Hala, která byla dokončena v roce 2011, přitom už v minulosti byla několikrát terčem kritiky. Kvůli úsporám byl projekt redukován, což se později ukázalo jako chyba. Další opravy stály miliony korun navíc. Hala se musela dostavovat tak, aby byly splněny nároky sportovců hrajících utkání nejvyšší úrovně i návštěvníků. Tělocvična má tak v pořadí již třetí palubovku. Kraj zaplatil i nová světla, jejichž prostřednictvím chce docílit energetických úspor.

Moderní osvětlení je spolehlivější. Staré výbojky přinášely správcům tělocvičny často pořádnou dávku nervozity. „Výbojkové osvětlení občas při sportovních utkáních vypadlo. A znáte výbojky, to znamená, že musí dlouho chladnout a pak se dlouho zahřívají, takže se utkání muselo přerušit a rozhodně to nebylo nic příjemného,“ připomněl Luděk Burian, ředitel Gymnázia Dašická, které halu spravuje.

Soupiska Sokolů pro sezonu 2022/2023
Premiéra. Sokoli se poprvé v sezoně představí na Dašické

Chytrá LED světla se navíc dají ovládat i přes mobilní aplikaci. V hale se tak může měnit intenzita osvětlení podle toho, kdo zrovna běhá po hřišti. Při tělocviku hala svítí úsporněji, pouze na padesát procent, zatímco při televizních utkáních nejvyšší florbalové ligy nebo basketu jsou světla puštěná naplno.

„Původně hodina svícení reprezentovala 35 kilowatt hodin. V současné době na plný režim spotřebováváme zhruba 18 kilowatt hodin. Při tréninku nebo tělocviku jdeme až na úroveň 10 kilowatt hodin, což je samozřejmě velmi výrazná úspora,“ řekl Ondřej Mrázek z firmy MBS service, která světla instalovala. Nové osvětlení za 2,5 milionu korun má mít životnost 100 tisíc hodin svícení.

Sportovní hala na Dašické má novou palubovku a výrazně úspornější osvětleníSportovní hala na Dašické má novou palubovku a výrazně úspornější osvětleníZdroj: Deník/Nikola Remešová

Velký spotřebitel energie

Kraj chce především snížit energetickou zátěž. „Kromě zateplení budov či pořízení fotovoltaických panelů je výměna osvětlení poměrně snadným opatřením, kterým můžeme docílit energetických úspor,“ řekl hejtman Martin Netolický.

To kvituje i ředitel gymnázia. „Hala je velký spotřebitel energie. V současnosti je pro nás tedy úspora energie velmi důležitá,“ doplnil Burian.

Psali jsme před osmi lety:

Největší položkou budou nové mobilní tribuny, které umožní nárůst kapacity až na 1063 diváků. Po stavebních úpravách se kapacita hlediště zvedne až na 1400 diváků.
Sportovci si novou přístavbu haly Dašická pochvalují

Při použití moderních technologií nezůstali pozadu ani tvůrci palubovky. Nová podlaha má šetřit zdraví hráčů. Gumové terčíky, na kterých je položen rošt palubovky, jsou plněné vzduchem a mají tak méně přenášet vibrace. Pro hráče tím vzniká pocit měkčího povrchu. Podlaha splňuje všechny mezinárodní certifikace, což využijí především pardubičtí basketbalisté, pro které je hala azylem. Na nové zázemí hráči totiž stále čekají.

„Sportovní hala na Dašické, která je součástí našeho gymnázia, plní de facto roli městské sportovní haly, což s sebou samozřejmě nese vyšší zátěž i mimo školní výuku. Palubovka splňuje nejpřísnější kritéria na pořádání mezinárodních utkání a její životnost odhaduje výrobce na více než 20 let,“ dodal Netolický s tím, že náklady na tuto investici byly 1,6 milionu korun.