Sportovní hala Dašická
Sportovní areál vedle pardubického Gymnázia Dašická byl postaven především díky dotacím z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Jedná se celoročně využívanou multifunkční sportovní halu včetně komplexního zázemí pro sálové sporty a hlediště pro 300 diváků, která je využívána jako součást školní výuky, mimoškolních aktivit i pro trávení volného času.
Součástí projektu byla rovněž modernizace povrchů venkovních sportovišť stávajícího sportovního hřiště v areálu Gymnázia Dašická včetně pořízení nových objektů (mobilní šatní buňky a hygienické zařízení pro letní provoz).
Hlavními cílovými skupinami jsou žáci a studenti škol, členové sportovních organizací a klubů a široká sportovní veřejnost.
Projekt měl významně přispět ke zvýšení sportovního image Pardubic.

Sportovní hala Dašická v Pardubicích zažije ve čtvrtek 9.ledna premiéru. Poprvé odtamtud bude Česká televize přenášet přímý televizní přenos. Pardubičtí florbalisté se v něm utkají s úřadujícím mistrem – týmem 1. SC WOOW Vítkovice.

Utkání bude pro pardubický klub opravdu výjimečnou událostí. Ještě nikdy v sedmnáctileté historii klubu totiž pardubičtí florbalisté před televizními kamerami v Pardubicích nehráli.
A společně s florbalisty čeká premiéra i pardubickou sportovní halu. Bude to pro ni křest ohněm, jelikož ve sportovním areálu prý nepanují ideální podmínky pro televizní přenosy.

S nástrahami vysílání se poperou

„Zástupci České televize už se byli v hale dvakrát podívat v létě. Bohužel při stavbě haly byly naše připomínky ohledně přizpůsobení haly pro televizní zápasy ignorovány, takže v této 'nejmodernější' pardubické hale pro sálové sporty bude takovýto zápas obtížné uspořádat. Chybí zde například postavení pro kameru proti tribuně, není zde dostatečně kapacitně řešen přívod elektřiny, nejsou řešené prostupy pro kabely nebo zde není dostatečně velký prostor pro postavení televizního studia. Věřím, že se ale se všemi nástrahami popereme," uvedl předseda florbalového klubu Vít Drašar.

Sportovní hala Dašická čelila kritice už v době své dostavby. Nejčastější námitkou bylo, že hala je na obyčejnou školní tělocvičnu zbytečně drahá, ale na prvotřídní sportoviště, kde se mají hrát nejvyšší soutěže, není dostatečně vybavená. Současné vedení Pardubického kraje si nedostatky haly uvědomuje a nechalo si již zpracovat studii na její možné stavební úpravy a dostavbu.

Televize si přiveze vlastní generátor

Přestože si Česká televize musí vzhledem k nedostatečně kapacitně řešenému přívodu elektřiny přivézt vlastní generátor, věří, že přenos dopadne úspěšně.
„Podle informací od produkce i podle náhledů, které jsem viděl, předpokládám, že nenastane žádný problém. Hlavní kameraman Pavel Brynych si prostor haly důkladně obhlédl. Víme, kam umístit naše rozsáhlé studio, platformy pro kamery i komentátorské stanoviště. Diváci u obrazovek nebudou ochuzeni o žádnou součást našeho vysílání. Věřím, že do haly dorazí početná a hlučná návštěva a že oba týmy předvedou nadprůměrnou hru. V takovém případě to bude perfektní přenos se vším všudy," podotkl florbalový komentátor České televize Ondřej Zamazal.