Anketa o nejúspěšnějšího sportovce Pardubicka má bohatou tradici, kam až její historie sahá? A od kterého roku se na její organizaci podílíte vy osobně?
Vyhlašování nejlepších sportovců pardubického regionu se konalo ještě před rokem 1989, kdy ho řídily složky tehdejší státní správy. Po změně režimu se tato anketa poprvé konala v roce 1991, připravoval ji Okresní výbor ČSTV ve spolupráci  s Okresním úřadem. Když ten byl zrušen, ujalo se pořádání Město Pardubice a městská organizace ČSTV. Já sám jsem se začal podílet na organizaci těchto vyhlášení právě od roku 1991 a od té doby se na nich podílím stále, v minulosti také občas v roli moderátora.

Jaké proměny této ankety považujete na nejvýraznější?

Nejvýraznějším zásahem do ankety byl zřejmě krok, při kterém jsme se rozhodli, že nebudeme vyhlašovat konečné pořadí. Ono se velmi těžko porovnává, jestli je větší úspěch, když je někdo mistrem světa ve sjezdové kanoistice, což je málo rozšířené sportovní odvětví, nebo jestli si větší ocenění zaslouží ten, kdo byl na 18. místě na mistrovství světa ve vrhu koulí… Celou anketu spíše vnímáme jako ocenění sportu v Pardubicích. Další podstatnou změnou v anketách bylo před čtyřmi lety zavedení kategorie Síň slávy, kdy se snažíme oceňovat funkcionáře a trenéry, kteří se dlouhodobě podíleli na rozvoji sportovního dění na Pardubicku.

Jakým způsobem se výběr vyhlašovaných koná?

Každoročně zveřejňujeme v Radničním zpravodaji, na stránkách pardubické sportovní organizace ČSTV a ve sdělovacích prostředcích, výzvu, aby kluby, podle daných kritérií, navrhovaly sportovce do naší ankety. Kritériem je například umístění na světových či evropských šampionátech, zisk titulu mistra republiky nebo dosažení jiného výrazného sportovního úspěchu. V prosinci se scházejí návrhy, které sportovní komise třídí, a také hlídá, zda některý z klubů své kandidatury nezapomněl poslat. Protože by pochopitelně bylo velkou ostudou opomenout některý významný úspěch. Po shromáždění kandidatur zasedne odborná komise, která vybere skupinu sportovců. Ta je poté na slavnostním večeru oceněná.

Zmiňoval jste, že je třeba hlídat, aby žádný ze sportovních úspěchů nebyl přehlédnutý. Stalo se to někdy?

Ne snad, že bychom někoho opomenuli, ale jednou se nám stalo, že šachista Sergej Movsesjan dva dny po uzavření výsledků dosáhl velkého úspěchu na mezinárodní scéně. Ale tu informaci jsme zachytili a mezi vyhlášené jsme ho zařadili dodatečně.

Protože za vyhlášení ankety zodpovídáte, znamená to, že musíte mít o sportu na Pardubicku obrovský přehled…

Sport je můj život. Sám jsem funkcionář, ale stále ještě aktivní sportovec, dělám orientační běh a ročně odběhám tak 65 závodů a ještě jich přibližně 20 moderuji. Často se stává, že závod běžím a poté ještě beru do ruky mikrofon (smích). Doslova bych řekl, že sport není jen můj koníček – je to spíše kůň. Nesleduji ale jen „své" sportovní odvětví, chodím se dívat na hokej, fotbal, basketbal, hokejbal… Snažím se udržet si přehled.

Když se ohlédnete za těmi roky, které jste s anketou o nejlepšího sportovce Pardubicka aktivně strávil, které z vyhlašovaných považujete za největší sportovní osobnosti?

Určitě to byli olympijští vítězové Martin Doktor a Dominik Hašek. U Dominika je kuriozitou, že i když byl v anketě mnohokrát vyhlašován, nikdy se jí osobně nezúčastnil, protože v době své největší slávy byl většinou za oceánem v NHL. Ale Martin Doktor se velmi často objevoval na pódiu, často spolu se svým otcem, úspěšným trenérem. A musím říci, že s Martinem bylo každé setkání velmi příjemným zážitkem.

Čeká nás aktuální vyhlášení za rok 2013. Je podle vás vybráno dobře?

Vybráno máme. Je jasné, že ke každému výběru mohou být připomínky, ale věřím, že naše skupina, která sportovce vybírá, je už zkušená  a vybrala dobře. Byť pochopitelně na to někdo může mít odlišný názor.

Dnes nás čeká další slavnostní vyhlášení, jak se na něj těšíte?

Těším se, hlavně proto, že vyhlašování se každoročně snažíme posunout o stupeň dál. Začínali jsme skromně, v salonku hotelu Labe, poté jsme se přesunuli do hudebního sálu pardubické radnice, jednou se uskutečnilo i na plesu atletů na Dukle, pamětníci vzpomenou na vyhlášení v prostorách pardubického zámku. Před několika roky jsme se přesunuli do Kulturního domu Hronovická a od letošního roku zahajujeme spolupráci s agenturou Remoex CZ. Právě na Hronovické se dnes odehraje dekorování nejlepších sportovců regionu a věřím, že to bude zajímavý večer, na kterém se střetnou sportovní osobnosti Pardubicka.