Výměna řidičských průkazů. V Pardubicích už je to víceméně bez front, i když jsou tu ještě tací, kteří s výměnou otálejí.
„Konkrétně v Pardubicích zbývá vyměnit 2931 řidičských průkazů, v Pardubickém kraji pak 9540. Tato čísla jsou však trochu zavádějící. Spousta lidí totiž řidičský průkaz ani nepoužívá, a tak ani nemá důvod si ho měnit. Může se stát, že někteří o tom ani nemusí vědět, i když je to docela s podivem, jelikož média o výměně řidičských průkazů informovala v posledním roce docela často. Může se tedy stát, že nějaké to procento zůstane nevyměněné, stejně, jako tomu bylo v předchozí etapě výměn řidičských průkazů," konstatoval Jiří Řádek z odboru dopravy Magistrátu města Pardubic.

„Díky systému je vše jednodušší"

Úředníkům práci navíc usnadňuje vyvolávací systém, ač se z některých míst ozývají jeho kritici.
„Díky tomuto systému je vše jednodušší a přehlednější, než jak tomu bylo na našem bývalém pracovišti, kde jsme měli k dispozici pouze takzvaný semafor. Lidé se díky vyvolávacímu systému navíc mohou objednávat i přes internet," informoval náš Deník Jiří Řádek.

Zájemci o nový řidičský průkaz by tak měli využít například možností chytrých telefonů, díky kterým si mohou zjistit stav přepážek, kolik čekatelů je ve frontě a další podobné údaje.
„Systém je omezen kapacitou, kolik klientů stihnou jednotlivé přepážky obsloužit. Pokud je kapacita naplněna, systém se uzavře," vysvětlil Jiří Řádek z odboru dopravy.
Podle jeho slov je zásadní problém to, že po uzavření systému mohou neustále přicházet noví zájemci, kteří však stojí „mimo" frontu, a přesto čekají, až se dostanou na řadu.
„Samozřejmě je možné, že bude vyřizování urychleno a kapacita se zprůchodní a systém začne znovu vydávat lístky," dodal Jiří Řádek.
Leden by se však už měl obejít bez větších čekání. Chodby jsou spíše prázdné než přeplněné k prasknutí.

Nejvíce lidí chodilo loni v prosinci

„S frontami jsme se setkávali zejména v prosinci minulého roku, teď už je tu poměrně klid," sdělil Jiří Řádek.
Stejně jako jsou nevyzpytatelné zástupy čekající na svůj nový řidičský průkaz, nelze odhadnout ani chování jednotlivých lidí.
„Někdo vám poděkuje, popřeje krásný nový rok, někteří dokonce říkají, že nám to tu nezávidí. Existují samozřejmě tací, kteří jsou ve frontě nespokojení. Já se jim sice moc nedivím, ale na druhou stranu, ta výměna se koná už několik let, takže měli dostatek času se na ni připravit. Navíc mohli i předpokládat, že ke konci roku 2013 bude to čekání určitě delší," uzavřel Jiří Řádek.

Iveta Koubková

Jak to vidí Lukáš Dubský: Že by frontám zvonila hrana?
Vyvolávací systémy, objednání přes internet na přesný čas, možnost zjistit počet čekatelů přes chytrý telefon… Skoro to vypadá, že by se staré známé fronty na úřadech nebo na poštách mohly stát minulostí. Každý si asi pamatuje situaci, kdy přišel na úřad a na chodbě tam strávil několik hodin, než se dostal na řadu a vyřídil si své záležitosti. Na poště to bylo podobné – člověk měl leckdy pocit, že čas, který strávil čekáním na vydání balíku či dopisu, je delší než doba, po kterou zásilka směřovala z místa odeslání. To už teď ale nehrozí. Člověk si jen vyzvedne pořadové číslo a když vidí, že by ho čekání v teple poštovní budovy mohlo příliš psychicky vyčerpat, může si odskočit třeba na kafe. A tak nás třeba čeká doba, kdy bude na poutích jako jedna z atrakcí takzvaný simulátor dlouhé fronty, jako tomu je v jednom z dílů kultovního amerického seriálu Městečko South Park. I když člověk vždycky najde místo, kde o dlouhé fronty není nouze. Třeba v nemocnicích se dá někdy čekáním strávit také neuvěřitelně dlouhá doba. Můj rekord je pět hodin, ale to už je mnoho let zpátky… Tak, že by těm frontám opravdu zvonila hrana?