Panenka, autíčko, pohádková knížka, to si nejčastěji přejí najít pod stromečkem děti z chudých rodin na Pardubicku.

Oblastní charita Pardubice pomáhá pravidelně 50 sociálně slabým domácnostem. Připravuje pro ně balíčky se základními potravinami. Když doslouží pračka, lednička či jiný spotřebič, shání náhradu od dárců. A před Vánoci se snaží, aby se každému dítěti splnilo alespoň jedno přání.

„Vloni se nám podařilo sehnat dárek pro všechny rodiny. Bylo to asi padesát hraček, knih a deskových her," uvedla ředitelka pardubické charity Marie Hubálková. Letos je situace složitější. Obchodní dům, s nímž charita při shánění dárků spolupracuje, umožnil předat zákazníkům přání patnácti dětí. Na ostatní se nedostalo.

„Je velice těžké vybírat mezi dětskými přáními. Dostalo se jen na děti z těch opravdu nejchudších rodin," popsala letošní složité rozhodování o dárcích Marie Hubálková. Každý, kdo je ochotný obdarovat dítě z chudé rodiny, je v Oblastní charitě Pardubice vítán.

Chybu určitě neuděláte, když koupíte obrázkovou knížku nebo deskovou hru.

Všechny dárky pracovnice charity velice rády nadělí pod stromeček tam, kde je to potřeba nejvíce. Věci, které by měly být nové jako od Ježíška, můžete nosit do sídla charity v ulici V Ráji 732 v Pardubicích. „Nikdo se nemusí obávat zneužití pomoci. Rodiny do našeho programu zařazují sociální pracovnice. Jejich poměry opravdu dobře známe," ujistila ředitelka pardubické charity.

O potraviny pro potřebné rodiny se už postarala Národní potravinová sbírka, která se uskutečnila v listopadu. Pardubická charita sbírku organizovala ve dvou obchodních domech, ve kterých se vystřídalo 24 dobrovolníků. Celkem se povedlo od zákazníků vybrat více než jednu a čtvrt tuny potravin. Stanou se součástí balíčků pro rodiny ohrožené chudobou na Pardubicku a v okolních obcích.

Domácnosti dostávají v případě nouze jednou měsíčně balíčky se základními potravinami, jako jsou těstoviny, rýže, mouka či olej.

Před Vánoci, podle aktuální situace v rodině, mohou být dávky navýšeny i na dvojnásobek až trojnásobek. Mezi příjemci pomoci nejsou jen rodiny s dětmi a matky samoživitelky, ale i osaměle žijící senioři.
Pardubická charita míní projekt pravidelné potravinové pomoci dál rozvíjet.

S financováním činnost charitě významně pomáhá výtěžek z tradiční Tříkrálové sbírky. Pokud máte chuť a možnost přispět svým časem a svou prací, využijte možnosti stát se v lednu koledníkem. Pardubická charita hledá do těchto úloh dospělé i děti.

„Každý rok vysíláme do terénu v našem regionu kolem osmi set koledníků. Přímo v Pardubicích bychom ale potřebovali ještě tisícovku lidí, abychom dokázali obejít všechna sídliště," řekla ředitelka.

Podrobnosti naleznete na webových stránkách www.pardubice.charita.cz.