Současný starosta Holic Ondřej Výborný vystudoval učitelství prvního stupně a hudební výchovy a speciální pedagogiku. Převážnou část své kariéry věnoval práci v dětském domově, sedm let stál v čele toho v Holicích. Pochází z rodiny politiků – otec Miloslav byl v devadesátých letech ministrem obrany a později ústavním soudcem, bratr Marek je poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a o uplynulém víkendu byl zvolen předsedou KDU-ČSL.

Vedení Holic se po loňských komunálních volbách změnilo po téměř třiceti letech. „Nikdo z nás nečekal, že vyhrajeme se skoro čtyřiceti procenty,“ říká starosta Ondřej Výborný ze sdružení nezávislých kandidátů Pro Holice.

Nikdy jste se v politice výrazněji neprosazoval, v zastupitelstvu jste působil před skoro deseti lety. Nyní máte premiéru na nejvyšší pozici ve vedení města, překvapilo vás v úřadu něco?

Každý den se objeví něco nového. U některých věcí jsem si z pozice běžného občana říkal, že vůbec nefungují. Teď vidím, že to není dáno konkrétními úředníky, ale nastavenými procesy. Pozitivně mě překvapuje zájem občanů. Není to jen při neformálních posezeních, které pořádám jednou do měsíce a kam běžně přijde dvacet lidí. Jde i o běžná osobní setkávání nebo korespondenci přes email nebo Facebook.

Když teď vidíte, jak vše skutečně funguje, můžete říct kolik věcí z vašeho programu je reálně uskutečnitelných?

Reálné je všechno, ale neříkám, že to stihneme za čtyři roky. Řada věcí se bude uskutečňovat delší dobu, je potřeba mít připravené projekty, sledovat vypsané dotace. Náš předvolební program je jako celek splnitelný, chtěli jsme, aby to nebyla snůška nesmyslů, které nepůjdou realizovat. Máme ale i koaličního partnera, se kterým musíme nalézt shodu.

V předvolební debatě vaše sdružení vyzdvihovalo potřebu vlastní městské policie v Holicích. Dočkají se jí obyvatelé?

Jednáme o tom. Sbíráme zkušenosti v podobně velkých městech, hledáme ten správný model. Byl bych rád, aby její zřízení získalo v zastupitelstvu širokou podporu. Bylo by hloupé, aby se při změnách na radnici městská policie hned rušila.

Proč Holice jako město s velice nízkou kriminalitou městskou policii potřebují?

Ačkoliv tady nejsou výrazné problémy s kriminalitou, městem vedou frekventované silnice a s nimi se pojí určité problémy. Jde nám o bezpečnost školáků, kteří komunikace musí přecházet, ale i o dodržování rychlosti. Na obchvatu u přejezdu od Rovně je maximální rychlost 70 kilometrů za hodinu. V tom úseku došlo k mnoha tragickým nehodám, v řadě z nich by dodržení rychlosti mohlo zachránit život. Strážníci také mohou vykonávat doprovod sociálním pracovnicím do problémových rodin. Zaujala mě i zkušenost z menšího města, než jsou Holice, ve kterém městští policisté za tři roky existence prováděli devět resuscitací.

Ilustrační foto.
Pardubice mají univerzitu už čtvrtstoletí

Další velká debata se před volbami vedla o stavbě bazénu. Jeho vybudování se v Holicích řeší už nejméně deset let, vy jste slibovali, že vyhlásíte referendum. Jaká je současná situace?

Je potřeba mít na paměti, že bazén bude město stát peníze na začátku i po celou dobu existence. V Holicích by plavecký bazén nebyl výdělečný, to si dokáže nejspíš každý představit. Je tady konkurence Pardubic, Hradce Králové nebo Vysokého Mýta. Taky musíme uvažovat o jeho využitelnosti po dobu celého roku. Když se podíváte na satelitní snímky Holic, každý dům má na zahradě bazén. Navíc je v blízkosti několik rybníků, v létě by návštěvnost byla mizivá.

Dočkají se tedy Holičtí hlasování?

Ano, ale předtím je třeba vést diskuzi a předložit obyvatelům reálná čísla, aby se mohli rozmýšlet i z hlediska nákladovosti. Aby si uvědomili, že mít bazén je sice krásné, ale že ročně budeme mít méně peněz na jiné investice. Také je nutné tuto otázku projednat v zastupitelstvu.

Dalším sportovištěm, o kterém se v Holicích mluvilo, a proti kterému jste se v předvolební debatě jasně vymezovali, je sportovní hala. Můžete se zaručit, že se nezačne stavět?

My jsme se vymezovali proti stavbě sportovní haly za více než šedesát milionů bez dotačních titulů. Ty nebyly vyhlášeny a stavba haly na vrub města by nebyla rozumná, protože by znamenala tok investic opět pouze jedním směrem a výrazné omezení do budoucnosti. Je třeba si též uvědomit, že provoz sportovní haly vyjde ročně na asi 2 miliony korun. Navíc bude současná hala vyžadovat rekonstrukci. Tím ale neříkám, že pokud budou vypsány zajímavé dotace, halu nezačneme stavět. Vidím, že v zimě se sportovci o vnitřní prostory přetahují.

Ilustrační foto.
U Holic zavřeli kruhový objezd. Auta jezdí přes město

V programu jste hodně vyzdvihovali i zlepšení života v okrajových částech města, co pro ně tedy hodláte udělat?

S autobusovými dopravci jsme měli jednání o dopravní dostupnosti těchto oblastí. Berme ale pořád, že je to okrajová část a autobus tam nemůže jet každých dvacet minut. Mluvím také se zástupci osadních výborů, snažím se jejich požadavky řešit. Lidé si tam stěžují na chybějící nebo rozbité chodníky a stav komunikací. To jsou problémy nejen v okrajových částech. Tuto situaci řeší dopravní komise, má za úkol zpracovat přehled, kde je situace už neúnosná a musí se řešit co nejdříve.

Ve špatném stavu je i Sokolský park. Už minulé zastupitelstvo schválilo jeho revitalizaci. Jak pokračuje?

V rozpočtu na letošní rok máme vyhrazené dva miliony na celkovou revitalizaci parku. Socha Barikádníka se tam nevrátí, na hřbitově našla důstojné umístění.

Před volbami vaše hnutí zmínilo zrušení trhů v Holubově ulici. Trhy v současné podobě jsou hojně navštěvované a lidé si na ně chodí hlavně popovídat.

V tom souhlasím. Vím, že současné trhy jsou místem komunitního setkávání určité skupiny lidí. Pro letošek trhy zachováme v dosavadní podobě. Mluvili jsme i o jejich přesunutí buď na náměstí, parkoviště u základní umělecké školy, nebo na jiné místo, kde by neomezovaly dopravu. Po jednání s provozovatelem trhů jsme se domluvili na prozatímním zachování současného stavu. Zrušení bez náhrady, bez možnosti jiných aktivit, by nebylo dobré. Zároveň ale přemýšlíme o farmářských a dalších mimořádných trzích.

Nakonec nemůžeme nevzpomenout vaše rodinné politické zázemí. Cítil jste nějaké vnitřní potřeby připojit se k politicky úspěšnému otci a bratrovi?

Naopak jsem vždy cítil vnitřní nepotřebu se do politiky zapojovat. To, že jsem do toho šel, bylo vítězství rozumu. Kdybych se nestal lídrem, asi bychom zahodili naše myšlenky a vize, nikdo jiný se do čela hnutí nehrnul. Komunální politika mi ale dává smysl. Moje ambice určitě nesahají nikam výš.

Kateřina Bečková

Ilustrační foto. Fanoušci HC Dynamo Pardubice
Předseda dozorčí rady Dynama je na seznamu StB