Celostátní sjezd Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska našel tuto sobotu v Pardubicích svého starostu na dalších pět let. Svůj post obhájil Karel Richter.
Jako vítěz vzešel až z volby v druhém kole. Ve funkčním období už obhájil svůj post počtvrté.

Sjezd dobrovolných hasičů do Pardubic přijela uvést jízda veteránu stříkačky Praga RN, která původně jezdila v Semtíně a Volči.

Velkou událostí na samotném sjezdu pak byla i přítomnost vysokých vládních činitelů. V dějinách sjezdu dobrovolných hasičů se tak stalo vůbec poprvé.

„Oceňuji zejména to, že poprvé v dějinách sjezdu jej návštěvou poctila vládní delegace. Kromě premiéra Bohuslava Sobotky do Pardubic zamířil ministr financí Andrej Babiš, ministr vnitra Milan Chovanec, místopředseda vlády Pavel Bělobrádek ale i řada poslanců a senátorů. Je to pro nás dokladem toho, jak vysoce je ceněná práce dobrovolných hasičů," uvedl pro Deník Karel Richter.

Pomoc vlády vítá

„Vláda ústy pana premiéra velice kladně zhodnotila naši činnost a snad už v září se tak zřejmě každý dobrovolný hasič dozví, kolik peněz obdržíme na tu či onu činnost. Chceme aby především ti chlapi v jednotkách dobrovolných hasičů, ti kteří vyjíždějí pomáhat občanům, měli odpovídající podmínky pro svou činnost. Aby byli zabezpečeni v případě úrazu či nemoci vzniklé při zásahové činnosti, aby měli stoprocentní nemocenskou. Dělají přeci jen něco nad rámec svých pracovních povinností. Chceme, aby k nim zaměstnavatelé byli vstřícní a požádali jsme proto vládu, aby zvážila určité úlevy zaměstnavatelům i hasičům, které by přispěly ke stabilizaci těchto jednotek. Je to práce velice náročná a aby někdo trpěl za to, že jel zachraňovat ať už hodnoty nebo i lidské životy a byl pak šikanován v zaměstnání, to si takováto chlapská práce nezaslouží," nastínil své přání Karel Richter. Zdůraznil také, že prioritou je především získat pro hasiče od základu nejnutnější zabezpečení – pracovní i sociální.

Starosta dobrovolných hasičů rovněž připomněl, že role sborů je i součástí každodenního života v obcích. „Kvitujeme, že si vláda uvědomuje tíhu práce, kterou dobrovolní hasiči odvádějí. Mnohde jsou dobrovolní hasiči například při lokálních povodních jedinou záchranou každého starosty obce, protože jsou jediní, kdo jsou na místě a pracují ne osm hodin, ale tolik, kolik je třeba. A na mnoha místech jsou hasiči i jakýmisi strážci kultury. Staráme se také o více než padesát tisíc mladých hasičů," sdělil Richter.