Výběrová komise rozhodla ve středu o firmě, která se zřejmě zhostí výstavby nového nadchodu pro pěší u Tesca. Demolice starého nadchodu, který je řadu měsíců pro havarijní stav uzavřen, by měla začít během nejbližších týdnů a do podzimu chce město lávku zkolaudovat a zprovoznit.

Pět firem oslovila pardubická radnice s cílem najít zhotovitele nadchodu pro pěší nad Palackého třídou. Podle náměstka primátora Alexandra Krejčíře vyhrála na prvním místě nabídka s nejnižší cenou, která byla hlavním kritériem. I tak ale její výstavba bude dražší, než město původně očekávalo, kupříkladu z důvodu zdražování oceli. Její cena se tak bude pohybovat kolem 17 a půl milionu korun.

„Demolice by měla začít v krátké době a realizace nové lávky možná již v průběhu prázdnin,“ uvedl včera Alexandr Krejčíř.

„Jsem přesvědčen a u odborníků je to i potvrzeno, že se demolice dá zvládnout za víkend. Palackého třída se v této části uzavře a objízdná trasa bude přes sídliště Závodu míru. O víkendu by to neměl být problém.“

Vybranou firmu ještě musí schválit mimořádné jednání Rady města Pardubic, které se koná nadcházející úterý.

Výstavba nové lávky je komplikována vlastnickými vztahy. Jedná část patří městu, druhá izraelské společnosti Afi Europe a třetí sdružení vlastníků přilehlého domu. Po posledním jmenovaném majiteli město požaduje spoluúčast půl milionu korun, pokud k tomu daruje i svou část rampy. Jak ale Alexandr Krejčíř na posledních jednáních zjistil, tolik peněz nemají.

„Z jejich provozních peněz jim vychází, že jsou schopni věnovat na sanaci rampy tři sta tisíc korun. S tím půjdu do zastupitelstva a předložím zde návrh na revokaci usnesení,“ sdělil Alexandr Krejčíř, který věří, že se změna odsouhlasí. Jinak by hrozilo, že lávka nebude jednotná po architektonické stránce.