Vedení radnice, které je v této otázce dlouhodobě kritizované za liknavost tak přispěchalo s prohlášením, že po účastnících cesty bude chtít odstupné zhruba ve výši 80 tisíc korun. Bývalou ředitelku SMP Leu Tomkovou to však příliš pálit nemusí. Statisícové odstupné, které jí náleží kvůli tomu, že byla odvolána bez udání důvodu, by jí totiž mělo zůstat.

I podle Karla Haase (ODS), který se živí jako právník, má Tomková na odstupné nárok. „Zaměstnavatel musí splnit podmínky smlouvy. Koalice se sice bušila v prsa, že paní Tomková končí kvůli své chybě, ale nebyla tam žádná sankce. Cestu jí ostatně schválilo představenstvo Služeb města Pardubic, takže jí v tomto ohledu nelze nic vytknout,“ řekl Haas
Ke kritice se přidal i František Brendl (Pardubáci).

„Proč jsme ji tedy odvolávali? Nerozumím tomu, proč má dostat další peníze. Byla odvolána proto, že manažersky pochybila. Možná si vládní koalice předplácí její loajalitu v zastupitelstvu,“ konstatoval Brendl. Tomková totiž sice opustila hnutí ANO, jehož byla členkou, zastupitelský mandát si však ponechala.

Chybu vidí šéf advokátní skupiny, jež audit zpracovala, Ervín Perthen v pracovní smlouvě, kterou Tomková měla. „Ta smlouva je nedokonalá. Podle mě se s tím už nedá nic dělat,“ uvedl Perthen.

Podobných manažerských smluv ale město s lidmi ve svých akciovkách uzavřelo desítky. „Provedeme revizi smluv, necháme je všechny prověřit,“ poznamenal primátor Pardubic Martin Charvát (ANO).

Tomková byla odvolána poté, co společně s dalšími dvěma členy vedení SMP vyrazili na pracovní cestu do Jihoafrické republiky, kde se měli učit, jak se zde nakládá s odpady a pečuje o městskou zeleň. Zájezd, který podle nezávislého auditu nenaplnil znaky cestovní cesty, vyšel na více než 200 tisíc korun a byl hrazen z peněz městské společnosti.