17. listopad
Den boje za svobodu a demokracii je státní svátek České republiky, který se slaví každoročně 17. listopadu. Je daný zákonem číslo 245/2000 Sb., §1. Slaví se jako připomenutí nacistických represálií českého studentstva v roce 1939, stejně jako rozehnání studentské demonstrace na Národní třídě v Praze roku 1989.

K oslavám státního svátku, který připomíná boj studentů za svobodu a demokracii v letech 1939 a 1989, se včera připojila také Univerzita Pardubice. Na 17. listopad zavzpomínali akademici při sportovním dni, promoci nových doktorů či slavnostním koncertu Komorní filharmonie Pardubice.
„Program k 17. listopadu pořádá univerzita pravidelně již od roku 1997. Rektor Miroslav Ludwig proto na včerejší den vyhlásil pro vysokoškoláky rektorské volno," uvedla tisková mluvčí pardubické univerzity Valerie Wágnerová.

Ve znamení kultury i sportu

Rektorský den byl ve znamení sportu, ale také kultury. V univerzitní galerii se tak uskutečnila vernisáž výstavy obrazů Jiřího Nekováře, v Aule Arnošta z Pardubic pak zahrála Komorní filharmonie Pardubice díla klasicistních autorů, jako byli Ludwig van Beethoven nebo Georg Albrechtsberger.

Oslavy měly i akademický rozměr, a to když byli v aule promováni noví doktoři a představeni čerství docenti a profesoři pardubické univerzity. Součástí rektorského dne byl pochopitelně i vzpomínkový akt, který se konal u pamětní desky před Univerzitní knihovnou.