Stavba cyklostezky z Přelouče do Lhoty je ohrožena. Vlastník jednoho z klíčových pozemků zemřel a nezanechal dědice, navíc jde o německého občana.

Ještě v létě se přitom město radovalo, že má vykoupenu většinu z 37 potřebných pozemků. Do Lho-ty je to z Přelouče sice jen tři kilometry, ale po stávající úzké a frekventované silnici se vydají na kole pouze ti nejodvážnější.

„Museli jsme věc předat našemu advokátovi, aby jednal s notářem v Německu, který pozůstalost tohoto vlastníka vyřizuje. Netušíme, co bude dál, když občan zemřel bez známých dědiců. Je i možné, že pozemky nakonec přejdou na německý stát," objasnila starostka Irena Burešová. Lze očekávat, že příprava cyklostezky se na delší dobu zastaví.

Výkup pozemků pod stavbami je vždy náročný. Pozemky mají často více vlastníků s bydlištěm po celé republice, nebo i v zahraničí. „Někteří majitelé nekomunikují nebo mají nepřiměřené požadavky," přiblížila Martina Horáčková z přeloučského městského úřadu.
V případě trasy budoucí cyklostezky do Lhoty byly některé pozemky zatíženy exekucí či zástavou, u jiných nebylo vypořádané dědické řízení nebo byl jejich vlastník neznámý.