Pardubice – Stavbě dálnice D35 už nic nestojí v cestě, získala takzvané souhlasné stanovisko k vlivu na životní prostředí.

Za pár týdnů by měl začít na úsecích Opatovice-Časy a Časy-Ostrov archeologický průzkum. Letecké snímky již dopředu avizují, že se v těchto místech dají očekávat cenné nálezy, na území totiž bývaly významné sídelní celky. Přesto je v plánu, že průzkum nebude trvat déle než rok.

„U obou úseků je uzavřeno přes devadesát osm procent smluv s majiteli pozemků a zároveň úspěšně probíhá čtrnáct vyvlastňovacích řízení," popsal aktuální situaci pardubický poslanec Martin Kolovratník (ANO).

ZAHÁJENÍ STAVBY: LETOŠNÍ PODZIM

„Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na září 2017 a nic by ho zatím nemělo ohrozit," dodal poslanec Kolovratník.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je opatrnější. „Předpokládané zahájení stavby je podzim 2017. Vše záleží na průběhu stavebního řízení a na případných odvoláních k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže," uvedl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Ředitelství silnic a dálnic aktuálně v obou zmiňovaných úsecích připravuje žádost o stavební povolení, rozkresluje detailní dokumentaci pro provádění stavby. Zároveň se vybírá dodavatel. „V současné době probíhá hodnocení prvního kola výběrového řízení. Na obě stavby je čtrnáct uchazečů," řekl Jan Studecký. Následně bude podle jeho slov vypsáno druhé kolo výběrového řízení.

Prvním úsek Opatovice- Časy v délce 12,6 kilometru by měl státní kasu přijít na 4,65 miliardy korun. Následný zhruba čtrnáctikilometrový úsek Časy-Ostrov u Vysokého Mýta má stát necelých pět miliard korun.

Zbývající trasa D35 je po kraji rozdělena na šest dalších úseků. Všechny již mají kladné stanovisko k vlivu na životní prostředí a ŘSD na nich žádá o územní povolení na úrovni jednotlivých obcí. Rychlost přípravy stavby páteřní komunikace tak nyní dle politiků závisí zejména na jednotlivých místních samosprávách.

ČASY SE CHYSTAJÍ NA TŘI MINISTRY

V pátek do obce Časy na Pardubicku zavítá celá vládní delegace – ministr financí Andrej Babiš, ministr životního prostředí Richard Brabec a ministr dopravy Dan Ťok. Právě s touto obcí vedlo ŘSD velice zdlouhavá jednání o prodeji obecních pozemků. „Námětů a dotazů ke stavbě mám dost, ale nechám si je až na setkání s ministry," nechal se slyšet starosta Časů Zdeněk Seidl.