Také lékaři Pardubické krajské nemocnice se dnes připojí k plánované celorepublikové stávce. Spíše však symbolickou formou. K žádnému omezení ambulantního provozu dnes nedojde.

Formou petice

„Se stávkou sympatizujeme, účastníme se jí prostřednictvím petice. Ale omezit ambulantní provoz si opravdu nemůžeme dovolit, takže volíme alespoň tuto formu," informoval náš Deník předseda odborů Pardubické krajské nemocnice Martin Kubrycht.

Cílem dnešní stávky lékařů je především upozornit na problémy, které prý pocházejí od současného ministra zdravotnictví Leoše Hegera.
„Vyhláška ministerstva zdravotnictví dovoluje snížení úhrad až o pětadvacet procent, což je velký problém především pro specialisty. Neumožňuje jim to totiž používat nové léky. Musí to platit ze svého, nebo jsou postihováni za překročení limitu," prohlásil Martin Kubrycht.

Přestože se pardubičtí lékaři ke stávce připojují v podstatě jen symbolicky, stále věří, že to k něčemu povede.
„Především doufáme, že tato stávka vyvolá širší debatu a ministerstvo zdravotnictví bude své jednotlivé kroky konzultovat, aby nedocházelo k takovýmto nesmyslnostem," konstatoval Martin Kubrycht.

Omezení kvality

„Současný stav zdravotnictví totiž omezuje kvalitu a dostupnost moderní péče o pacienty," dodal předseda odborů pardubické nemocnice.
Zajímavostí jistě je fakt, že to není příliš dlouho, co se lékaři snažili na tyto problémy upozornit. V listopadu minulého roku se zdravotnický personál Pardubické krajské nemocnice připojil k plánovanému celostátnímu protestu. Jeho cílem i tenkrát bylo poukázat na skutečnost, že se zdravotnictví ubírá směrem, který jde proti potřebám pacientů a který snižuje dostupnost i kvalitu lékařské péče.

Protest se tehdy uskutečnil pod heslem Zachraňme zdravotnictví s dovětkem Nemocný systém je nebezpečný pro každého.

Lenka Štěpánková