Zajímavosti z komunálních voleb v Pardubickém kraji a na Pardubicku najdete na straně 2 středečního vydání Pardubického deníku, nebo v jeho elektronické verzi.

Více o předplatném Deníku najdete ZDE
.

Před komunálními volbami se hodně hovořilo o tom, že přednostní hlasy pro kandidáty nemají v tomto typu voleb takovou váhu.

Přeskočit někoho na kandidátní listině je sice těžší než při volbách parlamentních či krajských, ale letos se to opět povedlo mnoha kandidátům. A někteří dlouholetí politici museli skončit.
Téměř ve všech městech na Pardubicku slavili úspěch současní starostové, kterým se občas podařilo hlasování voličů ovládnout, i když jejich strana nezvítězila.

Příkladem může být Přelouč, kde hnutí Patrioti pro Přelouč prohrálo s hnutím ANO, nejvíce hlasů ze všech kandidátů ale posbírala starostka Irena Burešová.
„Potěšilo mě, že jsem dostala od voličů nejvíce hlasů. Považuji to za osobní výhru," konstatovala Irena Burešová.

Šéfové radnic tak neuspěli pouze ve dvou městech – v Pardubicích a Lázních Bohdanči. Primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková se ale aspoň může utěšovat, že pokud by se nepočítaly hlasy pro kandidáty hnutí ANO, které volby v krajském městě suverénně vyhrálo, skončila by hned druhá za lídrem ČSSD Vladimírem Ningerem.

To starostka Lázní Bohdanče Květoslava Jeníčková, která kandidovala na čtvrtém místě Nestraníků, získala jen 122 hlasů a do zastupitelstva se nedostala.

Končí náměstek primátorky i radní

Několik známých politiků dostalo od voličů stopku rovněž v krajském městě. Na radnici například nezasedne dlouholetý náměstek pardubické primátorky Michal Koláček, který kandidoval na šestém místě kandidátky Sdružení pro Pardubice (SPP).

„Vzhledem k tomu, že jsem kandidoval až na šestém místě, tak to pro mě žádné velké překvapení není. To, že skončím jako náměstek, jsem věděl už dlouho dopředu, jelikož jsem se o tento post nehodlal znovu ucházet. Vrátím se k práci soudního znalce," řekl Michal Koláček.

Končí i bývalý náměstek primátora Alexandr Krejčíř, který ještě před čtyřmi roky vedl ODS v komunálních volbách. Ze třetí pozice se ovšem letos do zastupitelstva dostat nedokázal. Zklamání zažívá i pardubický radní Jan Němec, který jako lídr TOP 09 rovněž zůstal před branami radnice.

„Na kandidátce jsme měli mnoho osobností. Při sestavování kandidátky jsem vše podřídil celkovému úspěchu strany. Nakonec jsem se do zastupitelstva o 17 hlasů nedostal, to se občas stává. Alespoň jsme společně s komunisty jediná strana, která neztratila žádné mandáty," poznamenal Jan Němec.

O moci voličů měnit pořadí na kandidátkách se přesvědčili i dva zastupitelé SPP Petr Beneš a Evžen Erban, které strana nominovala na volitelná místa, a tudíž mohli doufat v obhajobu mandátu.

K přeskupování pořadí docházelo i na obvodech. Voliči tam třeba zmařili pokus Miroslava Váni o návrat do politiky. Poté, kdy byl vykroužkován v loňských parlamentních volbách, se letos nedostal ani do zastupitelstva třetího městského obvodu, ačkoliv tam kandidoval jako lídr.

Neúspěšný byl rovněž comeback Jiřího Razskazova. Ten stejně jako v roce 2010 kandidoval na prvním městském obvodě jako jednička SPP. Ani tentokrát mu ale výhodné umístění na kandidátce příliš nepomohlo, přeskočil ho totiž Vladimír Martinec.

Největší počet hlasů pro kandidáty ve městech na Pardubicku
DAŠICE
Petr Zikmund (STAN) 232, Jan Foldyna (KSČM) 184, Dagmar Jirmanová (STAN) 176
HOLICE
Ladislav Effenberk (ČSSD) 912, Josef Bartoníček (ČSSD) 816, Petr Rychlík (ČSSD) 722
HORNÍ JELENÍ
Petr Tupec (ODS) 609, Zdena Matoušková (ODS) 520, Vladislav Vaněk (ODS) 436
CHVALETICE
Blanka Zaklová (SNK Chval. pro občany I) 504, Miroslav Volejník (SNK Chval. pro občany I) 405, Iveta Špryňarová (SNK Chval. pro občany I) 394
LÁZNĚ BOHDANEČ
Ladislav Štěpánek (SNK – Láz. město kultury) 588, Jan Vanáč (SNK – Láz. město kultury) 532, Miloš Karafiát (Pro Bohdaneč) 532
PARDUBICE
Martin Charvát (ANO) 5633, Dušan Salfický (ANO) 5575, Martin Kolovratník (ANO) 5400
PŘELOUČ
Irena Burešová (Patrioti pro Přelouč) 1126, Ivan Moravec (Nezávislí pro Přelouč) 1087, Radim Jelínek (ANO) 922
SEZEMICE
Martin Staněk (Za Sezemice krásnější) 911, Ladislav Kubizňák (Za Sezemice krásnější) 722, Vlastimil Plecháček (Za Sezemice krásnější) 654