Již několik desítek odsouzených opustilo brány pardubické věznice poté, co soudci uznali, že jejich trest spadá do amnestie prezidenta republiky.

Ne všichni však toto štěstí měli. „Ve středu jsem přímo v pardubické věznici posuzoval  deset případů. Jeden z těchto odsouzených kritéria amnestie nesplnil," řekl našemu Deníku soudce Karel Gobernac. „Zhruba patnáct minut jsme spolu mluvili. Řekl jsem mu, jak se věci mají a on to přijal bez problémů. Žádné emoce jsem během prvních dnů ze strany odsouzených nepocítil," dodal soudce pardubické okresní justice.

Právě pardubický soud má v těchto dnech napilno. Všichni soudci z trestního oddělení totiž zjišťují, zda u jednotlivých případů byly splněny podmínky pro amnestii.
„Něco se řeší u nás, tedy v budově soudu, něco pak přímo ve věznici. Tam jsme ovšem limitováni výpočetní technikou, kterou k této agendě pochopitelně potřebujeme. Nějaký případ je jasný, a tak s ním není tolik práce, některé případy však jednoduché nejsou. Dopředu máme informace, kterých případů by se měla amnestie týkat. Není ale jasné, zda to tak opravdu bude. Pokud dospějeme k závěru, že se amnestie na odsouzeného vztahuje a státní zástupce se proti tomu neodvolá, může jít odsouzený z vězení prakticky ihned ven," popsal nám práci soudců Karel Gobernac.   Samotný odchod vězňů po amnestii pak záleží na výstupní proceduře věznice. Ta může trvat až několik hodin.  První den propouštění, tedy 2. ledna, opustilo pardubickou věznici zhruba deset odsouzených. Počet vydaných rozhodnutí o propuštění bylo k uvedenému dni k 18. hodině rovných pětadvacet.

Přestože je nejhmatatelnější částí amnestie propouštění vězňů, velkou administrativu zabere také posuzování případné amnestie pro podmíněné tresty. Podle našich informací  by se amnestie podmíněných trestů mohla týkat i smrtelných dopravních nehod. A právě hromadná prezidentská milost by tím pádem mohla pozůstalé zbavit náhrad od viníků…

Zhruba padesát šťastných denně

Soudní agenda s jednotlivými vězni trvá podle našich informací zhruba patnáct minut. Pokud by to takhle šlo, odbavili by pardubičtí soudci zhruba padesát odsouzených denně. „Nedá se přesně odhadnout, kdy bude hotovo a kdy pardubickou věznici opustí poslední amnestovaný vězeň. Odhadem tedy počítáme, že by to mělo být během několika  následujících dnů. Týdny to trvat nebude," myslí si pardubický soudce Karel Gobernac.