„Soused slyšel z vedlejšího bytu slabý nářek. Pokoušel se tedy na souseda klepat, zvonit, ale byt nikdo neotevíral. Obrátil se proto na linku 156," uvedla mluvčí pardubických strážníků Lucie Klementová.
Hlídka strážníků na místě u dveří také nepochodila, proto se strážníci rozhodli podívat do bytu oknem.

„S pomocí sousedů přelezl strážník z vedlejšího balkonu, aby se mohl do bytu podívat a na zemi spatřil ležícího muže," popsala další dění Lucie Klementová.
Protože v té chvíli bylo už jasné, že muž na zemi je silný diabetik a sám už není schopen pohybu, nacházel se zřejmě v ohrožení života.
„Strážníci podle toho jednali a neprodleně vyrazili dveře bytu," uvedla Lucie Klementová.

„Pán ležel v obýváku na zemi a na nás už ani nereagoval. Ihned jsme proto volali na místo záchrannou službu. Na tísňové lince jsme popsali, v jakém stavu se pacient nachází a podle instrukcí jej uložili  Vytočili jsme 155 kolega popisoval situaci, uložili do stabilizované polohy. Nezbylo než čekat na lékaře, protože pacient již byl v takovém stavu, že potřeboval medikamenty," popsal jeden ze zasahujících strážníků Libor Svoboda.

„Když lékař dorazil, dostal muž několik injekcí, po kterých částečně přišel k sobě. Začal reagovat na okolí, ale stále byl slabý a zmatený. Záchranná služba jej proto převezla do nemocnice," dodal Libor Svoboda. Strážníci poté byt zajistili a uvědomili příbuzné.
„Podle vyjádření lékaře ta pomoc přišla doslova za pět minut dvanáct," dodala Lucie Klementová.