Žákům devátých tříd v Pardubickém kraji v minulých dnech začaly jednotné přijímací zkoušky do maturitních oborů téměř ve všech školách, které hejtmanství zřizuje. Ve srovnání s minulým rokem dostaly školy méně přihlášek, namísto 10 259 na denní studium jich tento rok bylo je 7901. „Pokles je způsoben tím, že si žáci mohli letos podávat přihlášky pouze na dvě školy místo loňských tří," řekla Petra Pospíšilová z odboru školství, kultury a tělovýchovy krajského úřadu. Studentů proti loňsku však prý přesto neubude.

Loni bylo přijato téměř 5000 dětí

Minulý rok z devátých tříd vycházelo 4122 žáků, tento rok jich bude jen o osm méně. Do denního studia bylo vloni přijato 4922 dětí.
„Podle našeho průzkumu si žáci vloni podali v průměru 2,5 přihlášky. Letos odhaduji, že možností dvou přihlášek využijí skoro všichni," uvedla Pospíšilová. Výjimkou budou zřejmě hlavně žáci, kteří se hlásí na osmiletá gymnázia. Přijímací zkoušky skončí dnes.

Kromě krajských škol existují v regionu také soukromé a církevní školy. Minulý rok dostaly 916 přihlášek, přijato bylo 549 nových studentů denního studia.

Jednotné přijímací zkoušky do maturitních oborů se ve všech školách zřizovaných Pardubickým krajem konají již druhým rokem. Testy vytvořila společnost SCIO, nepřistoupila na ně pouze Střední elektrotechnická průmyslovka. Letos kraj upravil kritéria přijetí a minimální počty bodů i pro druhá a další kola přijímacího řízení.

„Obchodky" snížily nároky na zájemce

Nebude se tak moci opakovat situace z minulého roku, kdy někteří ředitelé škol pro druhé kolo přijímacích zkoušek snížili limit tak, že jej poté překročil prakticky každý.

Mírně se snížily také nároky na zájemce o studium na obchodních akademiích, které měly dříve pro přijetí úplně stejné podmínky jako gymnázia.