Skoro čtyři stovky mazanců, pět set jidášů a nepočítaně beránků a zajíčků upekli před Velikonocemi studenti Střední průmyslové školy potravinářství a služeb v Pardubicích. Dnes jim začínají zasloužené prázdniny.
Těsto, které voní vanilkou a máslem
„Na mazance používáme stejné těsto jako na vánočku, ale může být volnější, protože odpadá pletení, jen se ručně stočí do tvaru," vysvětlila učitelka technologické praxe Hana Nykodymová.
Těsto na mazance je poctivé, bez zbytečných konzervantů a jiných chemických příměsí. Na deset kilogramů mouky dávají ve škole dvacet žloutků plus ještě šestnáct celých vajec. Přitom norma je v tomto případě jen čtyři kusy vajec na deset kilogramů mouky.
Těsto voní rozinkami, máslem, citronovou kůrou, rumem a vanilkou. Mazance jsou zdobené mandlemi.
Jiné těsto, méně sladké a bez rozinek, se používá na jidáše. „Děláme je tak, aby byly chuťově na rozhraní mezi běžným a jemným pečivem, ale rozhodně musí být máslové. Nikdy je ničím neplníme," sdělila Hana Nykodymová, která se svými studenty letos vyráběla stovky jidášů, tentokrát stylizovaných do podoby ptáčků. Jindy to jsou jenom uzly, anebo mají tvar preclíku. Vzhled tohoto pečiva ve školní dílně obměňují.
Řemeslníci se předvedou
Ale Velikonoce, to nejsou jen mazance a jidáše, ale také další tradice. Třeba pletení pomlázek z vrbového proutí. „Srovnat osm proutků, devátým omotat konec a rozdělit si poloviny. Pak už jen vždy vrchním z jedné strany proplétat mezi dva na straně protější a zase jej vrátit zpátky dospod," tak zní základní popis pletení pomlázky. To, co před lety zvládl každý kluk, se zdá dnes složité i dospělým. Pokud chcete vidět pletení pomlázek naživo a třeba se i něco přiučit, zamiřte v sobotu či v neděli mezi 9. a 16. hodinou do Perníkové chaloupky v Rábech na tamní Velikonoce.
„Návštěvníci o víkendu uvidí, jak se zdobí kraslice a jak se pletou pomlázky z vrbových proutků. Přijedou řemeslníci, kteří budou předvádět a prodávat své umění," pozval na sváteční program provozovatel Perníkové chaloupky Luděk Šorm. Prodávat se bude také bílý perník, který je světovým unikátem a k velikonoční Bílé sobotě patří.