„Odmalička nás učí, že bychom měli dodržovat nějaká pravidla a zákony. Platí pro všechny. Bohužel v politice jsou lidi, kteří si myslí, že pro ně pravidla neplatí. Není to správně a není to dobrý příklad pro nás mladé. Každé porušení pravidel by mělo přinášet nějaký trest,“ konstatovala organizátorka akce Anna Křížková.

Porušování ústavy

Následně přečetla oficiální text výzvy, která ve čtvrtek v pravé poledne zněla po mnoha místech republiky. „Chceme, aby se všem měřilo stejným metrem, aby se žádná osoba nesnažila být v právu rovnější než jiní, a tím porušovat ústavu. Především ve chvíli, kdy jde o osobu veřejně činnou, ať už o premiéra, či prezidenta České republiky,“ řekla Křížková.

Se svou tvorbou se představila pardubická básnířka Anna Řehůřková. „Važme si míru, všichni chodíme po stejné zemi, zemi, co se hodně rychle mění a co už tu skoro není. Klikám, klikám, vzlykám a se mnou vzlyká justice,“ recitovala.

Kalousek sází řepku

Vystoupení si připravil také student a performer Rudolf Rudolf. „Je to kampaň proti mě a mé rodině, že my radši nezostali v naši rodnej dědině. To Kalousek, Kalousek tu řepku sází, ten to všetko zavinil, já som len svatý Andrej, čo to iba platí,“ znělo areálem u Lavičky Václava Havla.

Student Jan Lukeš přednesl proslov Tomáše Garrigua Masaryka k 10. výročí vzniku Československa.

Na závěr komorní akce Křížková požádala účastníky, aby nebyli lhostejní.

„Univerzita je svobodné prostředí a chci, aby také takové zůstalo. Studenti, kteří se zajímají o veřejné dění mohou diskutovat a vyjádřit své názory. Je to rozhodnutí každého účastníka,“ komentoval akci rektor Univerzity Pardubice Jiří Málek.

Imrich Dioszegi.
Právě čtete nejčtenější noviny. I díky vám