Studny rychle vysychají v Jahodově a Dobrém na Rychnovsku, ve Výprachticích na Lanškrounsku či v Dolním Přímu na Královéhradecku. Mnohde už situace došla tak daleko, že starostové vydali zákaz kropení zahrad a mytí aut.

„Už tady byla dvakrát osmikubíková cisterna, aby vodu do studní doplnila. Nás samotné úbytek vody překvapil, za posledních 12 let, kdy se vrt prohluboval, jsme takový problém neměli,“ řekl starosta Jahodova František Šeda.

Sucho, jaké teď už od poloviny března sužuje východní Čechy, je na duben rekordní. Meteorologové ho nepamatují od roku 1921, kdy v Hradci Králové začali s měřeními. Sucho nejvíc doléhá na nížinaté Polabí v západní části kraje.

Zákazy k ničemu

„Vody z našeho vrtu teď teče podstatně méně než obvyklé čtyři litry za vteřinu. Mám strach, že jednoho dne přestane téct úplně. S vrty je totiž ten problém, že vydrží jen pět až šest let. Vydali jsme zatím zákaz zalévání zahrad a mytí aut,“ uvedl starosta Výprachtic Miroslav Stejskal.

Sucho trápí ty vesnice, které doposud nejsou připojeny na městskou vodu. Vodovod mají buď vedený z obecní studně, nebo jsou domácnosti odkázány zcela na své zdroje .

Zákaz používání vody na užitkové účely vydal koncem dubna i Dolní Přím na Královéhradecku. Tady se ovšem týká jen jedné místní části, kde lidé berou vodu ze studní.

„Jestli nezaprší, bude opravdu zle. Žádný zákaz jsme ale nevydávali. Máme zkušenost, že se stejně nerespektují,“ prohlásil starosta obce Dobré Ladislav Michl.

Nad rozmary počasí vyzrály ty obce, které se kvůli podobným suchům, jaká vládla například v roce 2003, v posledních letech urychleně napojily na městskou vodu. Naštěstí pro obyvatele je takových obcí v regionu několik desítek.

Těch, které to nestihly, je však stále dost. Především v podhorských oblastech na Rychnovsku.

„Máme už obecní vodovod, takže jsme bez problémů. Ale v místní části Doubravice jsou lidé zatím stále odkázáni na studně. Zatím naštěstí žádný úbytek vody nehlásili,“ uvedl starosta Rychnovku u Jaroměře Josef Malíř.

Na vodovod se před lety například připojily – trochu navzdory svému názvu – i Studnice na Chrudimsku, takže teď jsou bez starostí. „My a bez vody? Copak odpověď neslyšíte už v názvu obce?“ směje se starostka Marcela Sázavová.