"Zatím žádné problémy nemáme, takže jsme nemuseli přistoupit k zákazům zalévání zahrádek nebo k jiným omezením. Zdroje se snižují," řekl místopředseda představenstva z firmy Vodovody a kanalizace Jablonné nad Orlicí Josef Malý. Společnost zásobuje vodou asi 75.000 lidí na Orlickoústecku.

Potíže s vodou nemají ani vodohospodáři firmy VHOS Moravská Třebová. Vodárny patřící městům a svazkům obcí Svitavska a provozují mimo jiné skupinové vodovody ve Svitavách, Poličce, Moravské Třebové, Jevíčku a Městečku Trnávka s celkem 75.000 odběrateli. "Zatím se problémy nikde neobjevily. Loni jsme ale naváželi a doplňovali cisternami vodu například na Jevíčsku, kde jsou menší zdroje," uvedl vedoucí provozního útvaru firmy Milan Novotný.

Nejvíce je proti kolísání zásob vody odolná velká vodárenská soustava největších měst ve východních Čechách. Vodovody a kanalizace Pardubice jsou propojeny s vodovodními systémy chrudimských a královéhradeckých vodáren. Lokální nedostatek vody je proto možné pokrýt z více zdrojů. "Dovážet vodu v cisternách musíme jen v Býšti na Pardubicku, což je způsobeno malou vydatností místních zdrojů. Tento měsíc ale zahajujeme výstavbu propojovacího řádu, na který jsme dostali dotaci. Obyvatelé ale nedostatek nepocítí," uvedl ředitel pardubických vodáren Josef Fedák. V létě sice vody ubývá, na druhé straně podle něj zase mnoho lidí z měst odjíždí na dovolenou a spotřeba domácností klesá. Firma zásobuje 157.000 obyvatel a pokrývá téměř 98 procent pardubického okresu.

Přes vyschlé travní a lesní porosty hasiči v Pardubickém kraji častěji vyjíždět nemusejí. "Zatím jsme nezaznamenali zvýšený počet požárů," řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková. Kvůli suchu na většině území vydali meteorologové v neděli výstrahu upozorňující na zvýšené riziko vzniku požárů. Situace by se měla zlepšit ve středu s příchodem dešťů. Relativně dobře jsou na tom v porovnání s ostatními kraje Královéhradecký, Pardubický, Liberecký a Karlovarský, pro ně výstraha neplatí.