„Přijeli vlakem z Olomouce, poté jsme si krok za krokem prošli všechna místa, kterých se projekt přednádraží dotýká. Švýcaři si prohlédli autobusové nádraží a byli jsme také za lihovarem, kde jsme jim ukazovali, kudy by měla vést nová komunikace a jak budou vyřešeny křižovatky. Poté se jednání přesunulo na radnici,“ popsal kontrolu náměstek pardubické primátorky Martin Bílek.

Velká část debaty se týkala právě nově plánované spojky za lihovarem. Švýcarskou stranu vedl k většímu zájmu o tuto část projektu dopis, který jim poslala odpůrkyně projektu Zdeňka Plecháčková ze Strany zelených.

„Řešily se i některé technické záležitosti. Švýcaři nám navrhli některé drobné změny, které se týkají vodorovného dopravního značení nebo třeba vyhrazených jízdních pruhů pro autobusy,“ podotkl Martin Bílek.

Rozhodnutí o tom, zda se magistrátu nakonec podaří získat na přednádraží dotaci ze švýcarských fondů, však zatím nepadlo.

Oproti původnímu dubnovému termínu bude konečný verdikt znám až v červnu. Z provedené kontroly by měl být sepsán report pro švýcarského ministra, který má přidělení dotací na starosti.

„Neoficiálně bychom se mohli rozhodnutí dozvědět už na konci května. Zatím jsou Švýcaři tajemní, ale já jsem mírně optimistický,“ prozradil náměstek pardubické primátorky Martin Bílek.

LUKÁŠ DUBSKÝ