Švýcarské investiceTématem schůzky byly švýcarské investice v kraji a vzájemná spolupráce.

V Pardubickém kraji mají švýcarské firmy významné zastoupení nejen na Pardubicku (například Ronal, Adecco či APAG Elektronik).

„Vážíme si toho, že tu Švýcaři vytvořili na 3500 pracovních míst. Ta nezahrnují jen výrobu, ale také vývoj," ocenil náměstek Roman Línek švýcarské investice.
Podle švýcarského velvyslance navíc většina z těchto firem plánuje další rozvoj.

Upozornil ale náměstka Línka, že v poslední době narážejí na nedostatek kvalifikovaných technicky vzdělaných odborníků.

„Seznámil jsem pana velvyslance s pobídkami Pardubického kraje i celým naším úsilím pomoci technickým oborům. Věřím, že to přinese v příštích letech ovoce," uvedl Roman Línek.
Švýcarsko poskytuje zemím Evropské unie jako kompenzaci za výhody Schengenského prostoru a společného trhu takzvané švýcarské fondy. Jedním z projektů v hodnotě přibližně 80 milionů korun je i pardubické přednádraží.

Projekt chvíli usnul

„Trochu nás zklamalo, že v minulém období tento projekt usnul, rádi bychom se do něj v současné době pustili znovu," vyjádřil se Markus-Alexander Antonietti, který předal jak náměstku Línkovi, tak pardubickému primátorovi Martinu Charvátovi hokejový puk s heslem: „Jdeme do toho!".

Projekt přednádraží je důležitý i pro Pardubický kraj, protože se dotkne nejen návaznosti železničního nádraží na městskou hromadnou dopravu, ale také na dopravou příměstskou. Tady je kraj připraven se na projektu podílet také finančně.

Rozdělit do etap

„Z tohoto hlediska vidíme jako rozumné rozdělit celý projekt na několik postupných etap. Peníze ze švýcarských fondů by mohlo město využít pro úpravu těsného sousedství nádraží co nejdříve a na to by pak navázaly další etapy, na které budeme hledat nové zdroje," vysvětlil stanovisko Pardubického kraje Roman Línek.