Vila proslulá tím, že v ní byli po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha vězněni a vyslýcháni obyvatelé Ležáků, pardubický Zámeček, bude na prodej. Budova dříve patřila firmě Tesla Pardubice, nyní je jejím vlastníkem společnost Foxconn. Ta ji ale nevyužívá, a tak Zámeček chátrá. Cena jeho rekonstrukce se odhaduje v řádu desítek milionů korun. Společnost Foxconn proto uvažuje o jeho prodeji.
Jednou z možností bylo v Zámečku vybudovat muzeum. Projekt, který připravilo Občanské sdružení za záchranu Zámečku Pardubice ve spolupráci s Památníkem Lidice a Akademií věd České republiky, měl pomocí multimediálních expozic přiblížit, jak vypadalo město a život v něm v období heydrichiády a připomenout oběti války. Zpřístupněno mohlo být rovněž sklepení. Z návrhu ale sešlo.

Nečekané oznámení

„Firma Foxconn nám zcela nečekaně oznámila své rozhodnutí prodat objekt Zámečku anonymnímu investorovi, který hodlá vilu přeměnit v luxusní domov pro seniory, či sídlo své firmy. Tato zpráva nás velice šokovala. Tím víc, že v tutéž dobu jsme předložili návrhy plánů na celkové využití areálu pro kulturní a společenské účely města a kraje a rýsovala se i finanční podpora," uvedl Tomáš Novotný z Občanského sdružení za záchranu Zámečku Pardubice.

V minulosti se uskutečnilo několik jednání, jejichž cílem bylo zjistit, zda o Zámeček, známý též jako Larischova vila, má zájem město Pardubice nebo Pardubický kraj. Z jednání ale podle Tomáše Novotného nevyplynulo, že by se město nebo kraj majitelem Larischovy vily stát chtěly.

„Kraj majitelem být nechce a město svůj záměr nevyjádřilo," prohlásil Tomáš Novotný.
Pardubický kraj již před časem nabídl určitou pomoc.

„Zámeček je opomíjeným symbolem odboje českého národa, který si rozhodně zaslouží zviditelnění. Rada se shodla na tom, že pokud se sdružení podaří najít investora a objekt zrekonstruovat, je Pardubický kraj připraven finančně podpořit vybudování expozice," konstatoval tehdy hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

Nyní je však pravděpodobnější, že společnost Foxconn opravdu Zámeček prodá neznámému investorovi. „Kontrakt mezi Foxconnem a investorem má být  sepsán v několika následujících dnech. Ocitli jsme se tedy ve slepé uličce," podotkl Tomáš Novotný.

Lenka Štěpánková