A právě proto připravila pardubická společnost Foxconn projekt, jehož cílem je, aby si žáci a studenti základních a středních škol uvědomili, že bez techniky bychom byli ztraceni.

Technika je všude kolem nás

Jak říkají sami organizátoři akce, technika je všude kolem nás, bez ní bychom se nikam nedostali. Navíc nabízí velké možnosti uplatnění, na rozdíl od tolik preferovaných humanitních oborů.

Pro studenty středních škol je v areálu firmy připraveno několik stanovišť s různými aktivitami. „Zájemci si mohou vyzkoušet elektronické přístroje, ovládání malých robotů a navíc se je naučí i programovat," podotkla za pořadatele Klára Horová.

Mezi nejoblíbenější aktivity určitě patří skenování těla, elektrická formule, simulace provozu dronů nebo robotí závody. Součástí programu však jsou i různá měření či prohlídka moderního strojírenského provozu. Návštěvníci si však otestují také to, jakým způsobem se dokážou rozhodovat v nečekaných situacích.

Ve čtvrtek byl projekt Foxconn školám zaměřen na žáky základních škol, dnes je vystřídají školy střední. Program zůstane stejný, změní se jen vystavovatelé. Střední školy tak u jednotlivých stanovišť vystřídají vysoké a program bude o něco náročnější.
Celkem se akce za tyto dva dny zúčastní přibližně na 500 dětí z jedenácti škol nejen Pardubického a Královéhradeckého, ale i ze středních Čech.

A jak projekt hodnotí sami žáci? „Vyzkoušel jsem si, jaké to je ovládat robota. Navíc jsme s nimi mohli mezi sebou závodit a zápasit, což bylo super. Určitě je zajímavé poznat, jak takoví roboti fungují, a zjistit, co všechno umí. Sám však zatím ještě nejsem rozhodnutý, jestli si v budoucnu technický obor vyberu," prozradil Filip Licek z pardubického Gymnázia Dašická.

Perspektivní a zábavné povolání

Zájemců o technické obory je málo. Společnost však věří, že akce Foxconn školám žáky a studenty přesvědčí, že technická profese může být perspektivní i zábavná.

„V souvislosti s plánovanými projekty a investicemi potřebujeme mnoho nových pracovníků. Věříme však, že touto formou dokážeme žáky a studenty oslovit a že jim máme co nabídnout. Proto podporujeme iniciativy směřující k nárůstu počtu studentů technických oborů, třeba prostřednictvím spolupráce s technickými univerzitami," nechala se slyšet Jitka Kratochvílová, HR ředitelka Foxconn EMEA.

Iveta Koubková