Projekt TechnoLab otevírá studentům Dopravní fakulty Jana Pernera Univerzity Pardubice možnosti, jak účinně skloubit vysokoškolské prostředí s průmyslovou výrobou.

Přístup k obtížně dostupným datům

„Vznikem TechnoLabu jsme umožnili univerzitě přístup k datům, která jsou pro studenty a vědecká pracoviště obtížně dostupná," říká autor projektu Petr Vavrouš.
„Vytvořili jsme dlouhodobý testovací proces, který poskytuje  Dopravní fakultě Jana Pernera spoustu zajímavých dat k jejich analytické práci. Ta je navíc přímo napojena na průmysl. Poznatky studentů se tak mohou doplňovat s informacemi od výrobce," uvádí Petr Vavrouš.

Jedním ze stěžejních cílů TechnoLabu je vybudování skutečné spolupráce mezi Univerzitou Pardubice a představiteli místního průmyslu.
Zatím nejvýznamnější činností TechnoLabu je projekt s názvem Vliv olejů na opotřebení motoru při extrémních zátěžích, na jehož průběhu se studenty spolupracuje i lokální výrobce motorových olejů. Studenti podle stanovené metodiky vystavují vzorky enormní zátěži.

„Ke všem vzorkům je vedena podrobná dokumentace dle schválené metodiky," upozorňuje autor projektu.
„Vzorky jsou poté předány pracovištím Dopravní fakulty, kde jsou podrobeny analýze na jednotlivých vědeckých pracovištích. Výsledky analýz jsou předány výrobci pro následné využití," vysvětluje Petr Vavrouš.

Na testy mají tři závodní motocykly

V současné době využívá TechnoLab ve spolupráci s Montáže Brož Racing team tři  závodní motocykly Kawasaki pro testování v reálných podmínkách. Z toho dva tyto stroje jsou identické a konají se  na nich veškeré srovnávací testy. Oba mají sériové motory a procházejí extrémními testovacími zkouškami, které nejsou v reálném provozu možné.
„Projekt je zatím financován ze soukromých zdrojů," uzavírá autor projektu Petr Vavrouš. (aš)