Jeden z nejmodernějších průmyslových a skladových areálů v Česku se bude dražit za letos rekordní vyvolávací cenu. S velkou pravděpodobností tak půjde o vůbec největší dražbu roku 2014 u nás.

Pardubický TechnoPark se poprvé otevřel v roce 2008 v nové městské průmyslové zóně, kam měl přilákat výzkum a špičkovou výrobu. Vidina jeho úspěchu spočívala ve vědeckém parku a podnikatelském inkubátoru.

Za ta léta jeho prostory však obývalo spoustu firem, které se od původního záměru odlišovaly. A v roce 2013 se nakonec TechnoPark ocitl v konkursu. Prostory TechnoParku jsou nyní nabídnuty do dobrovolné dražby. Tu bude mít pod palcem společnost Naxos, která je historicky největším dražebníkem v zemi. Podle slov jejích zástupců se již objevili první zájemci.

„Areál o rozloze více než 58 tisíc metrů čtverečních je zajímavý hlavně pro ty, kteří ukládají své finance do výnosových nemovitostí. Roční výnos TechnoParku z nájmů představuje 16,5 milionu korun," uvádí generální ředitel Naxosu Jan Sachr. ⋌…2

„Při nastaveném nejnižším podání, které je bez DPH 160 milionů korun, by se investice vrátily do 10 let," dodává na téma dobrovolné dražby pardubického TechnoParku generální ředitel dražební společnosti Jan Sachr.
Pronajato je nyní podle něj asi 80 procent areálu. Působí v něm 16 nájemců, kteří se věnují lehké výrobě, skladování výzkumu a administrativě.

„TechnoPark má potenciál i k pronájmu dalších prostor. A navíc zde pravděpodobně přibudou i nové plochy k pronájmu díky další výstavbě na volných pozemcích," podotýká pro Deník Jan Sachr.
O TechnoPark se bude licitovat 24. září v pražské aukční síni Sacre Coeur.

Markéta Markovicsová