V ordinacích a lékárnách na Pardubicku byl v první lednové dny klid. Pacientů přicházelo podstatně méně než v prosinci a bez výhrad platili vše, co se po nich chtělo.

Jsou jako ovce

„Lidé jsou jako ovce, často přijdou se svěšenou hlavou, ale nic nám nevytýkají. Přestože už jsem tu měla zákazníky, kteří jen za recepty zaplatili 180 korun, když na každém smí být jen dvě položky. Plus doplatky za léky – to už je velká finanční zátěž,“ říká magistra jedné pardubické lékárny.

„Až na pár chronických stěžovatelů je tu klid,“ potvrzuje i Eva Brachtlová z lékárny na pardubické Karlovině.

Pacienti zatím ani nepožadují výměnu předepsaného léku za jiný s menším doplatkem, na což mají právo. „O to mě ještě žádný pacient nepožádal,“ uvedla další pardubická magistra Zuzana Bílková. Domnívá se, že nynější klid je způsoben tím, že většina dlouhodobě nemocných lidí se léky předzásobila už v prosinci.

Na chování pacientů si nestěžoval ani jeden z lékařů a lékárníků, které Pardubický deník oslovil.

Někteří zdravotníci však mají výhrady k vládě a celé její reformě. „Politici nejsou s obyčejnými lidmi v kontaktu, ale nám jich ordinací projde obrovské množství a známe jejich osudy. Někteří z nich opravdu nemají pomalu ani na jídlo a šedesát korun – za ošetření a za recept – je pro ně podstatná suma,“ říká pardubická lékařka, která si přála zůstat v anonymitě. „Kdyby peníze na jednu hlavu živenou třeba v Senátu a jeho obrovském aparátu dal stát na konkrétní nemocnici, bylo by to více znát,“ dodala lékařka.

Třicetikorunový poplatek podle ní problémy zdravotnictví nevyřeší. „Nepomůže ani nám, lékařům. Spíš naopak. Prosincové limity překročíme, lednové nesplníme… Protože aspoň zatím chodí velmi málo pacientů. Také teď žijeme ve velké nejistotě, co nám vlastně pojišťovny zaplatí,“ prozradila pardubická lékařka.

V Pardubické krajské nemocnici se poplatky platí přímo u lékaře nebo v pokladně. Tam se také v prvních dnech tvořily fronty. O automatech, které už jiná zdravotnická zařízení zavedla, ale nemocnice neuvažuje. Personál prý všechno zatím zvládá vlastními silami.

Čerstvý doklad

Placení poplatku u lékaře i za recept se vyhne jen pacient, který předloží potvrzení o tom, že pobírá dávky v hmotné nouzi. To vydává příslušný městský úřad nebo městský obvod. Doklad však nesmí být starší třiceti dní.