Pardubice chtějí připravit k prodeji areál bývalé Tesly v Kyjevské ulici u krajské nemocnice, který od Pardubického kraje bezplatně převzaly před rokem a půl.

Nejprve bude výběrové řízení

Město chce nejdříve vypsat výběrové řízení na projektanta, který by navrhl dopravní napojení lokality, a následně dovést projekt k územnímu rozhodnutí.
„V rozpočtu je pro tyto účely vyčleněn milion korun. Zatím ale není jasné, v jaké podobě by se areál prodával," sdělil náměstek primátorky Pardubic Michal Koláček ze Sdružení pro Pardubice.
„Budeme se pak rozhodovat, jestli prodáme areál tak, jak leží, nebo jestli se rozhodneme objekty zbořit. Na to bychom ale museli najít peníze v rozpočtu," konstatoval Michal Koláček.
Podle náměstka je možné prodat bývalou Teslu vcelku, což by bylo pro město nejjednodušší, ale i po částech.

„Budoucí investor by se však musel zavázat, že vybuduje dopravní napojení. Na to Pardubice peníze vynakládat nebudou. To ovlivní i prodejní cenu, kterou v této chvíli nelze odhadnout," řekl náměstek primátorky.
Bývalá Tesla se rozkládá na zhruba 2,5 hektarech a je velmi špatně dopravně přístupná. Pardubický kraj získal lokalitu v roce 2003 od společnosti Foxconn, která tam původně chtěla postavit továrnu, ale nakonec si vybrala jiné místo. Odstranění ekologických zátěží stálo kraj asi 18 milionů korun.

Kupec areálu se dosud nenašel

„Hejtmanství odhadovalo, že prodejem získá asi dvacet milionů, ale kupec se dosud nenašel. Odhadce před lety ocenil areál na 112 milionů korun. V roce 2011 byla Tesla převedena na Pardubice s tím, že město nechá vybudovat mimoúrovňový sjezd u krajské nemocnice a parkoviště pro její návštěvníky," dodal Michal Koláček.

„Magistrát nemá pro areál uplatnění. V minulosti město předpokládalo, že po demolici části budov by tam mohly vzniknout například byty, zázemí a archiv pro krajskou nemocnici a náměstí se zelení," uzavřel Michal Koláček.
Zástavba celého areálu by vyšla podle dřívější studie na zhruba 800 milionů korun.

Ovlivnit budoucí využití bývalé továrny může magistrát jen zčásti. Základní kritéria stanovuje územní plán, další podmínky si může město vymínit při soutěži na prodej areálu.
Možností je také zpracování územní studie, která obecně vymezí, co by v místě vzniknout nemělo.