Tichá smrt, jejíž příchod ani nemusíte postřehnout. Od motání hlavy po ztrátu vědomí je jen krůček. Má jméno oxid uhličitý a souvisí se zimou. Produkovat ho mohou domácí spotřebiče určené k vytápění.

Profesionální hasiči byli jen od listopadu 2017 do ledna 2018 voláni k 17 událostem, při nichž bylo podezření na únik oxidu uhelnatého.

„Zdravotnická záchranná služba pak do nemocnic od těchto událostí předávala s podezřením na otravu zplodinami celkem 12 dospělých osob a 3 děti,“ uvádí mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Nebezpečí tkví v nenápadnosti a opětovně varují právě kvůli příchodu dalšího chladného období, které se má v následujících dnech projevit. Spotřebiče jako třeba plynový kotel totiž spalují kyslík z místosti. Při nedokonalém spalování které může zavinit zanedbaná údržba či závada ale vzniká oxid uhelnatý. Ten se navíc může vracet zpět do bytu. Stačí špatně odvedený kouřovod a špatné povětrnostní podmínky, kdy komín takzvaně netáhne.

Požár v ulici Svobody v Pardubicích zlikvidoval pět popelnic, ale hrozil také okolním domům.
VIDEO: Zakládali požáry v Pardubicích i Chrudimi. Pro legraci

Otrava přichází, jak po dlouhodobém vystavení jedu, tak po krátkodobém pobytu ve 'vysáté' místnosti. Zvláště nebezpečné jsou nevětrané malé místnosti, jako jsou například koupelny s hořící karmou. Zavarit ale mohou i stavební úpravy jako zateplení či izolace dveří. Pokud se při hoření plyn dokonale nespaluje, vzniká oxid uhelnatý.

A kde vzniká problém? Karma při ohřevu vody spaluje kyslík, který si nasává z místnosti. Zároveň se z nedokonale spáleného plynu uvolňuje kysličník uhelnatý, který se váže do krevního barviva člověka a tím zabírá místo, kam by se za normálních okolností vázal kyslík. Oxid uhelnatý má i tu výhodu, že se na krevní barvivo váže daleko rychleji a snadněji, než kyslík, který je takto postupně vytlačován.

Člověk, který se v takovém prostoru nachází nic nepozná. Tento plyn nijak nezapáchá, nemá barvu ale přesto se dá dýchat. První varování je pocit únavy či malátnosti, jak se tělu nedostává kyslíku. „Další příznak je hučení v uších, bušení srdce, bolení hlavy, zvracení, ale také náhlý spánek či ztráta vědomí. Při delším pobytu v místnosti nastává bezvědomí, zástava oběhu a smrt,“ dodává Vendula Horáková.

Předseda ČOV Jiří Kejval, primátor Ostravy Tomáš Macura, česká sjezdová lyžařka Kateřina Pauláthová a hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák si ve čtvrtek 1 února prohlédli aktuální stav příprav v Olympijském festivalu v okolí Ostravar Arény.
S Deníkem zdarma na Olympijské festivaly. Kupte si pondělní noviny s přílohou