Za pět let by se studenti pardubické Střední průmyslové školy elektrotechnické (SPŠE) a Vyšší odborné školy mohli vzdělávat v nové moderní budově v blízkosti závodu Foxconn. Firma se v Pardubicích chystá vybudovat technologicko-residenční zónu s takzvanými smart prvky. Škola by mohla být její součástí.

Střední a vyšší odbornou školu v současnosti navštěvuje 1040 studentů, učí se na dvou místech v Pardubicích.

„Kapacity školy již nedostačují, a proto budeme muset v nejbližší době řešit rozsáhlé investice v jejím areálu Do Nového, ale také v ulici Karla IV., kde je hlavní sídlo školy. Proto se jeví přesun do moderního areálu jako ideální varianta," prohlásil hejtman Martin Netolický.

Krásná budova, ale nevyhovující

Ředitel SPŠE Pardubice Ladislav Štěpánek potvrzuje, že škola potřebuje zejména nové laboratoře. Do některých projektů se nemohla pustit právě kvůli nevyhovujícímu zázemí. „Budova v ulici Karla IV. je krásná, patří k dominantám Pardubic, ale je to památka a my nemůžeme nic zásadního změnit ani na dvoře budovy. V některých směrech nám už nevyhovuje," sdělil ředitel Ladislav Štěpánek s tím, že i areál v ulici Do Nového je v mnoha ohledech již na hranici životnosti.

S firmou Foxconn už dnes škola spolupracuje a nový areál v její blízkosti prý by byl vynikajícím řešením. „Jsem optimista, věřím, že do pěti let bychom se mohli stěhovat," uvedl ředitel Štěpánek.

V nejbližší době se sejdou zástupci kraje a společnosti Foxconn, aby sladili vzájemné požadavky na umístění školy v areálu, ale také vyjasnili, která zařízení by mohla škola v budoucnu využívat.

„Jedná se především o sportoviště, ubytovací kapacity, ale také stravovací provoz. Pokud by bylo možné využít zařízení postavená společností, výrazně by se zlevnila výstavba školní budovy, ve které by tak zůstala pouze praktická a část technické výuky, kterou by nebylo možné zabezpečit přímo ve společnosti Foxconn," dodal hejtman Netolický.

Společnost Foxconn by mohla během několika příštích let investovat v rámci projektu Smart City v okolí svého pardubického areálu částku přesahující jednu miliardu korun.

Na přibližně 14 hektarech by se kromě rezidenční části měla nacházet místa pro volnočasové aktivity, relaxační zázemí a technologická pracoviště.

Areál by měl obsahovat takzvané „smart" prvky s důrazem na ekologii, energetickou nenáročnost, ale také na architektonickou šetrnost k okolí.