Zimní nebo jarní hejtman. Takové označení si ještě před nástupem do této funkce vysloužil Ivo Toman. Ten má na tomto postu jen na osm měsíců nahradit nedávno zesnulého Michala Rabase.

„I přesto to beru jako svou velkou výzvu. Poslancem Federálního shromáždění jsem byl také pouze půl roku a šlo o zkušenost na celý život,“ prohlásil Ivo Toman. „Celých osm měsíců chci pracovat tak, aby z toho měl kraj užitek,“ vyjádřil se dosavadní náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy, který si chce tento resort i nadále ponechat.

„Pokud to všechno dobře dopadne, měl bych být do funkce hejtmana jmenován na jednání krajských zastupitelů 21. února. Hned 22. února ráno bych se měl stěhovat do kanceláře hejtmana,“ řekl Toman.

„Ve své kanceláři mám hodně věcí. Počítám, že řada z nich skončí ve sběru, něco půjde skartovat. Šanony, které se týkají dopravy, půjdou se mnou,“ uvedl náměstek, který žádnou revoluci po nástupu do funkce na kraji nechystá.

„To by snad ani ode mě nemohl nikdo čekat. Chci pokračovat v práci mého předchůdce Michala Rabase,“ prozradil Ivo Toman. O uvolněný post hejtmana bojoval hlavně s radní zodpovědnou za rozvoj lidských zdrojů, celoživotní vzdělávání a zaměstnanost Janou Smetanovou.

Pomohl rozhovor?

„To, že jsem proti ní dělal špinavou kampaň, odmítám. Ti, kdo mě znají, vědí, že to není můj styl. Já jsem nikoho nenapadl,“ bránil se Ivo Toman.

„Byl jsem nařčen, že jsem si objednal rozhovor s vdovou po Michalu Rabasovi, ale ta ho poskytla dobrovolně. Chtěla mi pomoct, ale protože byl rozhovor víc emocionální, než bylo zdrávo, obrátilo se to proti mně a spíše mi uškodila,“ uvedl Rabasův pravděpodobný nástupce, který by jako svého třetího náměstka nejraději viděl krajskou radní zodpovědnou za oblast školství Marii Málkovou.