Sychravé pondělí 14. listopadu roku 1960 bylo dnem, kdy začalo jméno Stéblové, malé obce na trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi skloňovat celé tehdejší Československo: stala se dějištěm nejtragičtější vlakové nehody v dějinách země.

Při srážce dvou osobních vlaků zemřelo u Stéblové 118 lidí. Tuto sobotu uplyne od této tragédie 55 let.

Někteří přišli při neštěstí hned o několik členů své rodiny. „Zemřel můj tatínek František, můj strýc František a sestřenice Anna," řekla Jaruška Hlaváčková, které bylo v době nehody 31 let.

Čeperka přišla 
o 13 svých obyvatel

Celá obec Čeperka, kde žije bývalá ředitelka mateřské školy v Srchu i dnes, byla podle jejích slov po nehodě rozvrácená a bolavá. Během jednoho okamžiku přišla vesnice o 13 svých obyvatel.
„Všichni někoho oplakávali. Nebylo na koho se obrátit, všichni trpěli," sdělila šestaosmdesátiletá Jaruška Hlaváčková.

Prodělaný stres se na ní podepsal. Do té doby zcela zdravá mladá žena musela najednou řešit vysoký tlak. „Prášky na tlak musím brát dodnes. I když z dnešního pohledu mám tlak už zase jako mladice," dodala pamětnice a kronikářka obce Čeperky.

Po nehodě vznikl 
u trati památník

Není bez zajímavosti, že vlakové neštěstí se sice stalo u Stéblové, ale výrazněji zasáhlo právě do osudů lidí z jiných obcí.

„Myslím, že v naší obci se na neštěstí tolik nevzpomíná, jelikož při něm nezahynul nikdo z místních obyvatel. Mnohem víc postižená byla třeba sousední Čeperka," podotkl starosta obce Stéblová Vladimír Exner.

Ve Stéblové brzy po nehodě vznikl památník v podobě kříže, který byl v roce 2000 nahrazen černou žulovou deskou. Tuto sobotu v 15 hodin se pomník stane místem setkání pozůstalých a pamětníků, který zavzpomínají na 55 let starou událost.
Obec připravila k půlkulatému výročí pietní akt, na kterém se se svými vzpomínkami na tragickou událost podělí také Jaruška Hlaváčková.

Lidé se ale do Stéblové spontánně sjíždějí každý rok v listopadu, aby zavzpomínali na své blízké, o které je největší železniční neštěstí připravilo.