S nápadem, jak procvičit mozkovou činnost, přišla hradecká neurolaboratoř a rozhodla se ho zkombinovat s televizními obrazovkami v hromadné dopravě.

Každé dva týdny nová hádanka

„Dopravní podnik města Pardubic podpořil realizaci tohoto zajímavého nápadu. Uvidíme, jaký to bude mít dopad na cestující. Myslím, že je to dobré zpestření. Když není v autobusech co dělat, cestující si většinou čtou. Sám jsem jel v poslední době hromadnou dopravou a čekal jsem, jaká otázka se objeví na obrazovce," informoval náš Deník ředitel Dopravního podniku města Pardubic Tomáš Pelikán.

I vy si můžete zkrátit cestu do práce, do školy či domů tréninkem mozku. „Právě teď cestující trénují svůj mozek pomocí nápisů barev, kde například nápis červená je v zelené barvě. Cílem je číst nápisy a ne barvu, kterou jsou napsané. Jedná se o konflikt v našem mozku, kdy pravá hemisféra se snaží přečíst barvu a levá slovo. Divili byste se, jak je toto cvičení těžké," popisuje podstatu první hádanky mentální koučka Markéta Fixová.

Na každé dva týdny je pro cestující nachystaná nová hádanka. Reakce na projekt jsou velmi pozitivní. „Zní to velice zajímavě a myslím, že to zaujme. Tedy, když zrovna nebude přeplněný autobus a cestující uvidí na obrazovku. Znám dost lidí, kteří si cestou autobusem čtou, nebo sledují propagační letáky," sdělila Ivona Tonarová z Pardubic.

Mozek je potřeba procvičovat

„Smyslem speciálního projektu je ukázat lidem, jakým způsobem pracuje jejich mozek a že je potřeba s ním pracovat. Nedostatek kreativity nebo špatná paměť na obličeje a jména? To všechno se dá minimálně o třicet procent zlepšit. V České republice ale lidé raději investují do posilovny a na mozek zapomínají," připomíná smutnou pravdu ředitel neurolaboratoře Tomáš Zdechovský.

Markéta Markovicsová