V komunálních volbách roku 2010 získali Pardubáci celkem 10,36 procenta hlasů a měli tak v zastupitelstvu pět mandátů.
Ty obsadili František Brendl, Milan Košař, Ondřej Hlaváč, Aleš Klose a Miroslav Rubeš, který se později se sdružením rozkmotřil.
František Brendl se stal náměstkem primátorky a Milan Košař radním.

Každé volby s sebou zákonitě přináší záplavu předvolebních slibů. Jenže ne všechny sliby se podaří po volbách dodržet. Pardubický deník se zaměřil na to, jak se dařilo naplňovat volební program současné radniční koalici v Pardubicích. Ta fungovala po celé čtyři roky ve složení ČSSD, Sdružení pro Pardubice, Pardubáci a TOP 09.

V dnešním vydání si můžete přečíst, jak se dařilo plnit sliby místnímu sdružení Pardubáci.

S rušením městských obvodů neuspěli

Jedním z hlavních předvolebních témat roku 2010 byly městské obvody. Pardubáci byli ze všech nejradikálnější – chtěli tyto samosprávné celky úplně zrušit. Jenže během čtyř let nedošlo ani k žádné významnější reorganizaci.

„Bohužel především ČSSD odmítla řešit otázku obvodů radikálně. Referendum ctím, ale ukázalo se, že tento problém za nás voliči nevyřeší. Přitom do budoucna je stejně nutné problematiku obvodů dořešit. Kupovat si každý rok za 80 milionů jejich služby je totiž velký luxus," nechal se slyšet náměstek pardubické primátorky a lídr Pardubáků František Brendl.

Podle náměstka primátorky se naopak beze zbytku podařilo ve městě zavést transparentní výběrová řízení. „Pardubická vyhláška je jednou z nejpřísnějších v republice," poznamenal František Brendl. Problematické tendry, jako byl třeba ten na demolici haly ČSTV, jsou prý výjimkou, u které se jedná o chybu v podkladech, nikoliv o problém celého systému.

Pardubáci se také chlubí tím, že se jim podařilo vytvořit nová místa pro aktivní odpočinek. Mezi tato místa počítají i poměrně kontroverzní projekty revitalizace Tyršových sadů nebo arboreta na Dukle. „Je to složité, skoro všechny projekty města byly někým kritizovány. Ale podle mě není fér, když občanská sdružení kritizují revitalizaci arboreta v polovině stavby, ještě předtím, než nám ji firma předá," podotkl náměstek primátorky.

Mezi splněné sliby Pardubáků prý patří i zachování letního kina v Tyršových sadech. Přitom mnoho politických konkurentů tvrdí, že to bylo právě navzdory Františku Brendlovi. „Přitom já jsem přes nátlak kulturní komise řekl, že není fér, aby se konalo výběrové řízení na provozovatele letního kina, když je to projekt pana Motyčky. Je pravda, že v tomto roce jsem chtěl dát letnímu kinu dotaci jen 400 tisíc, zastupitelé ovšem prosadili o 200 tisíc více. Kdo ale někdy dělal nějakou podobnou akci, tak ví, že v rozpočtu letního kina by šlo škrtat," vysvětlil svůj postoj k oblíbené letní atrakci lídr Pardubáků.

Na třídu Míru chtějí poslat historický vůz

Sdružení také prosazovalo pěší zónu na třídě Míru. „Tady jsme selhali, naše mandáty nestačily. Na posledním zastupitelstvu se ještě pokusím odhlasovat alespoň to, aby tam jezdila jen jedna linka, která by byla obsluhována historickými vozy a byla turistickou atrakcí," prozradil František Brendl.

Stejně jako snad všechny ostatní politické strany, i Pardubáci slibovali zlepšení dopravy ve městě. „Bohužel doprava není tak úplně v rukou zastupitelů, poslanci nejsou schopni prosadit obchvaty Pardubic mezi priority. Co se týče dopravy, tak bych ale pochválil Pardubický kraj, kterému se podařila oprava některých komunikací ve městě," dodal František Brendl.

A jaké tedy byly uplynulé čtyři roky podle lídra Pardubáků? „Hodnotím to jako obrovskou zkušenost. Zároveň je to výzva do dalšího volebního období, ve kterém bych byl jistě platnější při prosazování našich cílů," uzavřel Brendl.