Druhý říjnový víkend je doslova za dveřmi a pro závodiště v Pardubicích to znamená vyvrcholení dostihové sezony. Blíží se třídenní svátek koní.
Páteční dražbu anglického plnokrevníka vystřídají sobotní roviny, které budou předehrou 123. Velké pardubické s Českou pojišťovnou.

Páteční dražba

Středoevropskou dražbu anglického plnokrevníka hostí pardubické závodiště už pošesté. V pátek tu budou nabízeny všechny kategorie – odstávčata, ročci, dostihoví koně, chovné klisny i plemeníci. Prohlídky koní budou možné už od 10 hodin, samotná dražba začne ve 13 hodin.

Sobotní rovinky

Sobotní Rovinové dostihy  jsou tradičním předkrmem vrcholu dostihového sezony už od roku 1995. Letos nabízejí velmi kvalitní obsazení z České republiky i ze zahraničí.
První ze sedmi dostihů, Amatérské proutěné překážky, startuje ve 12 hodin.

Hlavním dostihem je Velká cena Pardubic na 2900 metrů pro tříleté a starší koně, která vypukne ve 14.30 hodin.
V doprovodném programu diváci uvidí nejen tradiční dostih poníků, ale také dostih na ¼ míle, ve kterém změří své síly plnokrevníci s westernovými koňmi. „Tento dostih se uskuteční krátce po půl jedné, mezi druhým a třetím dostihem," upřesnila PR manažerka Dostihového spolku Kateřina Nohavová.

Ve 14:45 hodin je připravena vernisáž fotografií vítězů Velké pardubické za posledních čtyřicet let, na kterou naváže křest knihy Petra Feldsteina Život plný koní. Koná se na závodišti před tribunou D u tabule vítězů.

Velká pardubická

A pak už je tu vrchol – 123. Velká pardubická s Českou pojišťovnou. Na její startovní listině figuruje jednadvacet uchazečů o prvenství.
„Zahraničí je zastoupeno trojicí Irů, jeden startující reprezentuje Velkou Británii a jeden je ze Slovenska. Loňská suverénní vítězka Orphee des Blins předvádí i letos skvělé výkony a bude jednoznačným favoritem dostihu," poznamenala Kateřina Nohavová.
Největšími soupeři by jí měli být především trojnásobný vítěz Velké pardubické Tiumen a vítěz čtyř kvalifikačních dostihů v posledních dvou letech Trezor.
Zajímavé obsazení mají i všechny rámcové dostihy.

Na zahájení hymna

Slavnostní zahájení dostihového mítinku, na který míří i celá řada celebrit, je v 11 hodin. Státní hymnu zazpívá Helena Vondráčková, rodačka z nedalekých Slatiňan. První dostih startuje v 11.30 hodin, samotná Velká pardubická vypukne v 16.30 hodin.

Parkování, doprava

Způsobů dopravy na dostihové závodiště je několik. V neděli 13. října bude pro parkování osobních aut vyhrazena plocha pardubického letiště, odkud bude návštěvníky svážet kyvadlová doprava. Do vyčerpání kapacity lze parkovat také na uzavřené silnici I/37 směrem na Chrudim v úseku od nadjezdu Paramo až po nadjezd Dražkovice.

Pořadatelé však doporučují nechat auto doma a na dostihy se vypravit „po svých" nebo využít posilových spojů městské hromadné dopravy.
Dopravní podnik města Pardubic zajistí kyvadlovou dopravu ze směru Polabiny – Sluneční, Dubina – Sever a Hlavní nádraží. Kompletní jízdní řády jsou zveřejněny na webových stránkách dopravního podniku www.dpmp.cz.
Návštěvníci mohou využít i vlaky Českých drah.