Nablýskaná trofej Zlatá přilba pro vítěze stejnojmenného závodu již zdobí třídu Míru. Kdo si ji letos nasadí po dojetí závodu na hlavu, zatím nikdo neví.

Tradiční barvy

Jak tradiční je přilba, tak tradiční je i její výrobce – pardubický klenotník Pavel Lejhanec, který i letos připravil cenu pro vítěze a prozradil o ní některé detaily.

„Letošní model je vyroben ze šestnácti set gramů stříbra, které je galvanicky pozlaceno. Kožené řemení z jemné kůže je v tradiční červené a bílé, tedy v pardubických barvách. Přilba samotná je až na ražený státní znak a vsazené kameny hladká, bez dalších ozdob. Líbí se mi ta čistota," podotýká výrobce trofeje.

Letos vltavíny

Proti loňskému roku je na Zlaté přilbě jedna nepatrná změna. Kamínky připomínající jezdce, kteří při závodu zahynuli, jsou tentokrát vltavíny.

„To aby byla nějaká obměna. Vloni jsem použil porcelanit z Kunětické hory, letos padla volba na vltavíny. Tyto kameny jsou také českou raritou meteorického původu, která se nachází jen v jižních Čechách," vysvětluje Pavel Lejhanec.

Vítěz v rukavicích

Tradici letos ale bude Pavel Lejhanec zavádět novou. Vítěz Zlaté přilby při slavnostním ceremoniálu totiž téměř vždy udělá něco, čeho se děsí každý klenotník.
Pečlivě vyleštěnou přilbu si na hlavě začne upravovat s nasazenými závodními rukavicemi a téměř hned se objeví první škrábance.

„Letos mu rukavice před dekorováním sundám a dostane od nás čisté černé. S těmi si už bude moci přilbu pohladit na hlavě bez rizika," dodává Pavel Lejhanec.

Kvůli rekonstrukci třídy Míru nastane tuto neděli změna také v tradičním odjezdu zlaté trofeje. Ta tentokrát pojede od AFI Paláce.

„Kdo se chce podívat a rozloučit, přijďte v neděli před desátou hodinou. Zlatou přilbu tentokrát na svítkovský stadion vyprovodí motocykly Jawa jako připomínka československé motoristické tradice," zve širokou veřejnost Pavel Lejhanec.