Horko může za víc výjezdů záchranky

„Už od konce minulého týdne zaznamenáváme nárůst výjezdů záchranné služby o deset až dvacet procent. Může za to vedro. Vyjíždíme kvůli motání hlavy, pádům, kolapsům i závažnějším zdravotním potížím, například se srdcem," sdělil ředitel Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.

„Ohrožení jsou především senioři na zahrádkách, lidé pracující venku nebo děti. Důležité v této době je správné doplňování tekutin, chlazení se. Pobyt na přímém slunci doporučujeme minimální," nechal se slyšet šéf pardubické krajské záchranky.

„Je potřeba se vyhýbat pivu a jiným alkoholickým nápojům. Nelze odhadnout, jaké budou mít účinky na slunci. Je nutné si dávat pozor také na popáleniny. Nejvhodnější je v tuto dobu vzdušné oblečení a zakrytá ramena," poznamenal Pavel Svoboda.

Není proto divu, že velká část lidí tráví horké letní dny například na koupalištích. Město perníku má hned dvě, Aquacentrum Pardubice a koupaliště Cihelna.

Motivy návštěvníků se mohou lišit. Někdo rád chodí na koupaliště, protože mívají lepší zázemí než nedaleké písníky, jiní hledají zábavu na tobogánech či skluzavkách, nebo si prostě jdou odpočinout k vodě, což je i případ včerejší návštěvnice pardubického koupaliště Cihelna.

„Mám nemocnou štítnou žlázu a dýchá se mi špatně i normálně, když horka nejsou. Aktuální počasí je pro mě vcelku velká zátěž. Řeším to tak, že jsem hodně často u vody. Koupálko je moje častější volba. Na rozdíl od písníků má  potřebné zázemí," sdělila Martina Keřková z Pardubic.

Kam můžete zajít
k vodě?

Aquacentrum Pardubice
otevřeno od 9:30 do 20 hodin
Teplota vody: 25 stupňů Celsia

Koupaliště Cihelna Pardubice

otevřeno od 9 do 20 hodin
Teplota vody: 22 stupňů Celsia

Největší novinkou Cihelny autokemp

Pardubické koupaliště Cihelna mělo včera kolem poledne teplotu vody 22 stupňů Celsia. Otevřeno je denně od 9 do 20 hodin. Po dvou týdnech letošního provozu už zde na teplo netrpělivě čekali. „Platí, že čím větší teplo, tím více lidí," vyjádřila se provozovatelka pardubického koupaliště Cihelna Ludmila Ministrová.

V areálu koupaliště jsou přístupné tobogány, skluzavky, skokanský bazén, masážní vany, dětský bazén, občerstvení, stolní tenis, minigolf a plážový volejbal.

„Největší letošní novinkou, ale určenou spíše pro mimopardubické návštěvníky, je autokemp. Ten je nově zrekonstruovaný a bude v blízké době znovuotevřen," dodala Ludmila Ministrová.

Aquacentrum Pardubice mělo včera na své letní Sluneční pláži teplotu vody 25 stupňů Celsia.

Sluneční pláž je přístupná každý den od 9.30 do 20 hodin.

„V těchto tropických dnech chodí samozřejmě více lidí. Takové horké počasí jsme neočekávali. Pláž jsme otevřeli minulou středu a již uplynulý víkend přišlo osm stovek návštěvníků. Oproti minulému roku tu tolik novinek nemáme, protože jsme jich spoustu nachystali loni. Ale vylepšili jsme například dětské hřiště," prozradil Jiří Vysoudil, ředitel Aquacentra Pardubice.

Parkování zdarma před budovou

Aquacentrum nabízí pro návštěvníky parkování zdarma před budovou.

V areálu se můžete vyřádit ve víceúčelovém bazénu s tobogánem a skluzavkou, šplhací sítí a chrliči. K dispozici jsou i masážní vodní lůžka.

Děti se mohou vydovádět v dětském bazénu nebo brouzdališti.

Markéta Markovicsová