„Díky ní jsou teploty v Česku o tři až čtyři stupně vyšší, než by tomu bylo normálně, nijak neobvyklý jev to ale není,“ říká klimatolog Jan Pretel.

Vzduch přichází nyní do Česka přímo z Afriky, kde panuje bezoblačné počasí, a tudíž i tam je vzduch prohřátější než obvykle.

Podle meteorologa Radima Tolasze jsou současné extremní výkyvy počasí součástí globální změny klimatu, na kterou odborníci upozorňují již od sedmdesátých let.


„Že je v červenci horko, není překvapivé. Neobvyklé ale je, že dochází k častějším změnám počasí, obvyklý cyklus byl dříve deset dní, dnes se ale počasí za tu samou dobu změní dvakrát,“ vysvětluje Tolasz.

Podle Tolasze jsou atypické i prudké výkyvy o deset stupňů. „V létě a v zimě bývá počasí stabilní a takové výkyvy známe spíše z jara a podzimu,“ říká meteorolog.

Letošní vedra nejsou zdaleka tak tragická jako v polovině osmdesátých let. V pražském Klementinu naměřili dosavadní pražský rekord 27. července 1983, kdy bylo 37,8 stupně Celsia. Zemi tehdy vládla pětatřicetistupňová vedra celých deset dnů. O rok později dokonce přesáhly na Moravě teploty 40 stupňů.

Podle meteorologů letošní teploty nepřekonají ani loňský červenec, který přinesl do České republiky dvacet jedna tropických dní, které vyvrcholily teplotou 37,7 stupňů v Doksanech.

Nejbližší vyhlídky jsou mnohem příjemnější. Ve středu by se mělo mírně ochladit na 26 stupňů, přesto se do konce měsíce můžeme těšit na teploty kolem 28 stupňů.