Bude se opravovat, nebude se opravovat, bude se opravovat… O tom, co vlastně bude s Tyršovými sady, se spekuluje již velmi dlouhou dobu. Vedení Pardubic ale projekt stále nevzdává a park v centru krajského města chce  opravit i v případě, že nedostane povolení ke kácení!

„Projekt můžeme zahájit hned, stačí jen vysoutěžit zhotovitele stavby. Zatím by to ale bylo bez kácení stromů. Podle nás je ale nutné 70 stromů pokácet kvůli jejich závadnému stavu. Pokud by nám krajský úřad toto kácení nepovolil, pak by pravděpodobně byl i zodpovědný, kdyby se v parku náhodou něco stalo," nechala se slyšet pardubická primátorka Štěpánka Fraňková.

Kromě chybějícího povolení ke kácení stromů a faktu, že zatím není vybraná firma, která by „Tyršáky" opravila, se musí vedení města potýkat i s trvajícími výtkami občanských sdružení.

Kolik stromů je skutečně špatných?

Spor se stále vede o počet stromů, které je nutné pokácet. Existují totiž různé znalecké posudky, přičemž vedení města vychází z posudku Mendelovy univerzity v Brně.
Na světě je ale i posudek soudního znalce, podle kterého je špatných jen zanedbatelné množství stromů.
„Upravený projekt počítá s téměř úplným vymýcením keřového patra a se zásadním snížením počtu jehličnanů v parku. Ekologické funkce parku, zejména funkce filtru polétavého prachu, oxidů dusíku, síry a dalších, jsou tím vážně ohroženy a znečištění ovzduší v centru města se zhorší," píše se v otevřeném dopisu občanského sdružení Chráníme stromy pardubickým zastupitelům.

Aktivisté by ale spokojeností nehýřili ani v případě, že by se Tyršovy sady začaly opravovat bez kácení dřevin.
„Upravený projekt nerespektuje výhrady Služeb města Pardubic, které upozorňují na problémy plánovaného osvětlení, mimo jiné na nevhodnost použití zemních svítidel a vysoké provozní náklady. Proklamované zachování louky u Příhrádku bez jezírka opět není v projektové dokumentaci jednoznačně vyřešeno. Výraz 'jezírko' je pouze nahrazen výrazem 'mokřad', ale parametry jsou stejné," upozornili aktivisté.

Revitalizace je 
pro park klíčová

Náměstek pardubické primátorky František Brendl však s názory aktivistů nesouhlasí a obviňuje je z toho, že chtějí chátrající park zničit.
„Revitalizace je pro největší pardubický park klíčová kvůli zdraví lidí i stromů. Již nyní stojí v sadech téměř sedm desítek stromů, které mohou kdykoliv spadnout a tím ohrozit zdraví a život lidí, kteří si chtějí v centru Pardubic dopřát trochu odpočinku," řekl František Brendl s tím, že pokud by se od rekonstrukce parku z nějakého důvodu upustilo, tak by Tyršovy sady během několika let zpustly úplně.

„Tyršovy sady a vše, co je s nimi spjaté, by pak doslova umřely. Druhou variantou je oprava sadů bez jakéhokoliv kácení. To by ovšem znamenalo, že bychom museli ihned po rekonstrukci podniknout patřičné kroky, abychom zamezili vstupu lidí do území kolem kritických stromů a zajistili tak bezpečí návštěvníků parku," sdělil Deníku náměstek pardubické primátorky.

Budou „Tyršáky" parkem plotů?

Jak by takové opatření mohlo ve skutečnosti vypadat? Tomu by se možná divili i v Kocourkově.
„V praxi by to vypadalo tak, že by v nově upraveném parku byly červeno – bílé pásky nebo ploty kolem více než šedesáti stromů," nechal se slyšet František Brendl.
Pokud by prý město dostalo povolení ke kácení až po rekonstrukci, bylo by odstranění nemocných stromů problematičtější a tím i nákladnější.
Diskuse o kontroverzním projektu rozhodně nekončí, na dnešek je například svoláno jednání občanského sdružení Chráníme stromy.

Projekt revitalizace
Projekt má řadu odpůrců, například loni v polovině května protestovaly dvě stovky lidí před pardubickou radnicí kvůli vysoké ceně projektu. Symbolem protestů se tehdy staly lavičky. V ceně 69 tisíc za kus. Už předtím lidé protestovali proti kácení stromů, při jednom ze zasedání zastupitelstva odpůrci předali vedení města petici proti revitalizaci se 7.753 podpisy.
Město chce na stavbu použít evropské dotace, které jsou časově omezené. Stavba tak musí začít co nejdříve.
Vedení města ve spolupráci s architektem Tomášem Jiránkem během podzimních měsíců projekt částečně upravilo na základě některých připomínek.