Soukromý investor plánuje v pardubických Polabinách poblíž řeky postavit stometrový věžák s kancelářemi a bytovými jednotkami. To se však nelíbí části veřejnosti a některým politikům.

Architekt a politik Milan Košař stavbu označil za urbanistický zločin. „V místě, kde se má zástavba snižovat směrem k zeleni, nemůže vyrůst stometrový věžák, je to v rozporu s jakoukoli urbanistickou zásadou. Takové množství bytů navíc způsobí obrovskou zátěž pro dopravu,“ řekl Košař. Stavba má být vyšší než telekomunikační věž na protějším břehu Labe.

LABORATOŘE v budově na Leninově náměstí (dnes Československých legií), snímek z 50. let.
Z historie pardubické univerzity

Parkoviště i park

Třicetipatrová budova by měla mít asi 120 bytů, v podzemí má být vybudováno několikapodlažní parkoviště a v okolí domu park. „Nejsem proti výstavbě v této lokalitě, koneckonců podle územního plánu je to plocha k zastavění, ale s ohledem na okolní zástavbu mi 70 až 100 metrů vysoká budova přijde jako úlet,“ napsal na stránky polabinské radnice Josef Götz.

Vedení městské části však příliš informací nemá, kromě videa, které koluje po internetu, prý jiné podklady neviděli. „Zatím není co prezentovat, žádný projekt ani studie nám nebyly předloženy, žádné územní řízení nebylo zahájeno. Investor přislíbil, že pokud záměr pokročí do dalšího stádia, bude o něm informovat na zastupitelstvu městského obvodu,“ uvedl za polabinskou radnici Tomáš Řezanina.

Investora se Deníku nepodařilo kontaktovat.

O sametové revoluci a dnešním stavu demokracie diskutovali Daniel Kroupa a Mikuláš Minář.
Revoluce byla chaos, řekl chartista Kroupa