Evakuace obyvatel však v této fázi, jež potrvá zhruba dva týdny, nehrozí ani v případě, že přístroje v zemi detekují předmět, který by mohl být leteckou pumou. Postup, na němž se shodli pyrotechnici s představiteli složek integrovaného záchranného systému a městem, tak poskytne čas případnou evakuaci důkladně připravit, informovat o ní veřejnost a zvolit pro ni co nejvhodnější termín.

Do čtyř metrů

Podrobný průzkum v lokalitě, která byla během 2. světové války cílem několika náletů, bude prováděn do hloubky čtyř metrů. V případě detekce podezřelého předmětu pyrotechnici místo označí, ale nebudou provádět žádné výkopové práce.

„Po ukončení celého průzkumu nebo jeho podstatné části se sejdou zástupci města, složek integrovaného záchranného systému, dodavatele stavby a pyrotechniků a zvolí termíny a způsob prověřování všech označených míst," uvedla Nataša Hradní z tiskového úseku pardubického magistrátu.

Pokud se při následných výkopových pracích nevybuchlá munice skutečně najde, práce budou přerušeny, velitelem zásahu bude vyhlášena evakuace v okruhu 600 metrů od místa nálezu a přivolán policejní pyrotechnik, který upřesní způsob likvidace nalezené munice a upřesní okruh, jenž je třeba vyklidit. Druhá zóna evakuace může zasahovat do vzdálenosti až 1100 metrů.

O víkendech

„Výkopové práce se budou plánovat s největší pravděpodobností na víkendy a veřejnost o nich bude s předstihem informována prostřednictvím webových stránek města, hromadných sdělovacích prostředků i místního informačního systému. Oblast, na níž se může evakuace vztahovat, je hustě obydlena, je tu řada škol i podnikatelských subjektů. O víkendech jsou školy prázdné, lidé mohou odjet z města a na mimořádnou situaci, kdy bude třeba ukončit provoz, výrobu či prodej, se mohou včas připravit i právnické či fyzické osoby podnikající v dané lokalitě," řekl primátor Pardubic Martin Charvát.