Opilý cyklista, který se v alkoholovém opojení vydal kolem slepého ramene Labe a spadl před něho strom – i zde zasahovali během úterní noci záchranáři, kteří muže stabilizovali.

„Utrpěl přechodnou ztrátu vědomí a měl jen drobné oděrky,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Aleš Malý s tím, že cyklistu poté sanitka převezla do nemocnice. Podle mluvčí policie Markéty Janovské nebyl muž na místě schopen dechové zkoušky, ale v nemocnici mu byl alkohol v krvi prokázán. Úterní bouře pak měla za následek celkem 24 zraněných. „Všichni pacienti utrpěli lehká zranění a byli převezeni do zdravotnických zařízení,“ dodal Malý.

Aktuálně jsmne se věnovali bouřkám zde:

Bouřka nadělala škody i na letní scéně Východočeského divadla na Kuňce
FOTO: Prudká bouřka kácela na Pardubicku stromy, tisíce lidí byly bez proudu

Zranění utrpěli i čápi, kteří sídlili na komíně v Žamberku. Noční prudká bouřka totiž skácela sloup s čapím hnízdem. Všechna tři čápata se však podařilo zachránit, jeden z nich má zlomené křídlo a nyní o něho pečují pracovníci Záchranné stanice Pasíčka.

Jednotky požární ochrany pak zasahovaly u celkem 327 událostí. „Ještě celý poslední červnový den odstraňovali hasiči následky silné bouřky, která se v noci z úterý na středu přehnala přes celou Českou republiky, a tedy i přes Pardubický kraj,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Prudká bouře potrápila také Východočeské divadlo, které právě otevírá letní scénu na Kunětické hoře. Nezastavili se ani hasiči z Hrochova Týnce nebo Vysokého Mýta, kteří kvůli bouřkám pracovali celou noc i celý středeční den. Ve Svitavách poničila úterní bouře desítky stromů. "Nejhůře dopadla lokalita Vítězné, Olbrachtovy a Chelčického. Došlo k poničení několika vozidel a poškození domů po pádu stromů," uvedl svitavský starosta David Šimek.

Ve středu 30. června oznámil Vladimír Boštík, že hodlá kandidovat na prezidenta České republiky.
"Konec bordelu v Čechách!" hlásá prezidentský kandidát z Vysokomýtska

Silné bouřky do Pardubického kraje dorazily v úterý krátce po 22. hodině. „Nejprve bouřka útočila v okolí Seče, Třemošnice a mířila na ostatní okresy – Pardubice, Svitavy, Ústí nad Orlicí,“ vysvětlila mluvčí hasičů Vendula Horáková s tím, že místy hasiče potrápil přívalový déšť s úhrny kolem 50 milimetrů, někde byly nárazy větrů až kolem 90 km/h.

Popadané stromy a spadlá vedení omezila také železniční dopravu. Rychlíky na hlavním koridoru z z Ostravy přes Pardubice na Prahu měly až tříhodinová zpoždění.

Úterní noční bouřka skácela v Žamberku sloup s čapím hnízdem, ve kterém se nacházela čtyři ptáčata. Na jejich záchraně se podíleli místní obyvatelstvo.
FOTOGALERIE: Prudká bouřka shodila v Žamberku čapí hnízdo s čtyřmi mláďaty