„Vedení Univerzity Pardubice vyjadřuje znepokojení nad postojem představitelů českého státu v souvislosti s návštěvou Jeho svátosti Dalajlámy v České republice a na konferenci Forum 2000. Upřednostňování ekonomických témat před lidskými právy je nebezpečné i pro lidská práva 
v České republice a politováníhodné i v souvislosti s připomínáním odkazu a 80. výročí narození prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. Motto letošního ročníku konference Forum 2000 zní Odvaha převzít odpovědnost," sdělila stanovisko pardubické univerzity Tatiana Molková, prorektorka pro vnitřní záležitosti.

Dalajláma na Východočechy silně zapůsobil

Životní zážitek. Tak hodnotí středeční dopolední schůzku 
s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou východočeští politici, kteří se 
s ním měli možnost osobně potkat v prostorách horní komory parlamentu.

„Na přednášky dalajlámy jsem jezdila už dávno předtím, než jsem vstoupila do politiky. Když jsem zjistila, že bude hostem konference Forum 2000, usoudila jsem, že by bylo dobré, kdyby jeho myšlenky slyšeli také čeští politici. Radostnější a pozitivnější náladu jsem 
v Senátu zatím nikdy nezažila," řekla iniciátorka setkání, místopředsedkyně Senátu a ředitelka pardubické školy Svítání Miluše Horská. Ta se nedomnívá, že by tato akce nějak poškodila obchodní vztahy Česka s Čínou.

MORÁLNÍ AUTORITA

„Bylo to úžasné setkání 
s přirozenou morální autoritou. Je to silná osobnost, která má v sobě pokoru. Dokáže poděkovat za koláč, sklenici vody i dobrou otázku. Pochopil jsem, proč se ho někteří lidé bojí. Vyzařuje z něj neuvěřitelná energie," svěřil se senátor 
za Orlickoústecko Petr Šilar.

„Zaujalo mě, jak líčil, že mu v padesátých letech někdejší čínský vůdce Mao Ce-tung dal svolení používat tibetskou vlajku," pravil.

„Je to nejen silná a moudrá osobnost, ale hlavně obyčejný, milý a vtipný člověk," konstatoval pardubický poslanec Martin Kolovratník.

„Na setkání dorazilo skoro padesát zákonodárců. I to je jasná odpověď na servilní omluvná prohlášení, zasílaná z Hradu na čínskou ambasádu," reagoval Martin Kolovratník na prohlášení čtyř nejvýše postavených politiků v zemi.

PROHLÁŠENÍ „ČTYŘKY"

Prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka, předseda Senátu Milan Štěch a šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček v reakci na úterní schůzku ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou napsali, že „Česká republika respektuje svrchovanost a územní celistvost Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí" a zdůraznili, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky".

„Bylo to zbytečné prohlášení," podotkl pardubický poslanec.

„Kdyby ho nevydávali, udělali by líp. Jako místopředseda Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny nevidím důvod, proč by setkání s dalajlámou mělo mít negativní vliv na ekonomické vztahy 
s Čínou," sdělil Martin Kolovratník. „Kdyby platila slova českého prezidenta Miloše Zemana, která vyřkl na začátku funkčního období, že chce lidi spojovat, měl úžasnou šanci se s ním sejít. Tu nyní promarnil," nechal se slyšet poslanec.

VITÁLNÍ DALAJLÁMA

„Z dalajlámy i v jeho 81 letech stále vyzařuje duchovní i fyzická vitalita. Myslím, že by se od něj naši politici mohli hodně učit. Nepochopil jsem prohlášení čtyř nejvýše postavených politiků v zemi. Bylo dost ubohé a ustrašené. Žádné ekonomické problémy nám setkání s dalajlámou ve vztahu k Číně nepřinese," vyjádřil se starosta Velin na Holicku Petr Krejcar.

„Líbilo se mi, že se dalajláma nebál přiznat, že podporuje marxistické myšlenky. Zároveň však dodal, že si je vědom toho, že v praxi se tato ideologie neosvědčila," pokračoval starosta Velin.

„Během setkání ani jednou z jeho úst nezaznělo, že by se měl Tibet od Číny odtrhnout," zdůraznil Petr Krejcar.