Letošní cyklus nese téma „Svět raného novověku 1650 – 1800" a navštěvuje jej okolo 120 zájemců.

Fakulta chce zájemcům z řad veřejnosti představit dějiny lidské civilizace v celé jejich šíři a současně prezentovat humanitní vědní obory vyučované na Fakultě filozofické v Pardubicích. V průběhu ročních přednáškových cyklů, tematicky a chronologicky vymezených a na sebe navazujících, jsou nyní posluchači seznámeni se světem raného novověku.

Ve čtvrtek od 14 hodin pokračuje v kongresovém sálu rektorátu letošní série přednášek v cyklu Univerzity volného času. Přednášet bude Karel Rýdl 
z katedry věd o výchově na téma „Počátky systémové sociální péče o hendikepované v Evropě po třicetileté válce". Naváže na něho Aleš Prázný
z katedry filozofie s přednáškou „Komenského pojetí politiky".

„Přednáška o počátcích systémové sociální péče mapuje sociální a zdravotní vývoj v českých zemích od 16. století, zejména vznik špitálů, chudobinců a sirotčinců a sleduje jejich zřizovatele, kterými byli například církevní řády a společnosti, města či šlechtičtí donátoři. Dotkneme se také systému přijímání, péče a povinností a práv chovanců těchto institucí až do konce 19. století, kdy tuto roli začal přejímat stát, který postupně zřizoval nové formy institucí, jako nemocnice, vychovatelny, útulky a hlavně školy a jiná zařízení pro péči o dítě a mládež, ženy, staré a nemocné lidi," nastiňuje téma první přednášky prorektor pardubické univerzity Karel Rýdl. Ten navíc dodává, že v závěru přednášky budou posluchači také seznámeni se zrodem sociálního státu a vzniku systému pojištění.

Výuka Univerzity volného času se koná jednou měsíčně vždy ve čtvrtek od 14 do 17.15 hodin v kongresovém sálu rektorátu ve Studentské ulici 95 v univerzitním kampusu v Pardubicích – Polabinách.