Pokusy, kvízy a vědecké ukázky představili zájemcům akademici a studenti ze všech 7 fakult Univerzity Pardubice.

„Naší akcí chceme vzbudit zájem o vědu a studium už u menších dětí. Právě zvídavost, hledání odpovědí a nových cest jsou tou správnou motivací, která přináší úspěch při studiu i ve vědeckém bádání. Jako Univerzita Pardubice cítíme zodpovědnost za vzdělávání budoucích generací,“ řekl Jiří Málek, rektor Univerzity Pardubice.

Desítky experimentů, simulátorů, technologií, hádanek nebo logických her na celkem 20 stanovištích vytvořilo atmosféru akce, která odstartovala v podvečer a končila v nočních hodinách. Fakulta chemicko-technologická nabídla objevování života ve vajíčku, odhalila chemikovo vejce, barvy Velikonoc v mikrosvětě nebo ducha v láhvi. Velký zájem vzbudila i virtuální realita z Fakulty elektrotechniky a informatiky nebo její ukázky automatizace. Jak poznat falešnou bankovku od pravé? To názorně ukázali zástupci Fakulty ekonomicko-správní a vysvětlili také, jak fungují daňové ráje. Na stanovišti Dopravní fakulty Jana Pernera se zájemci střídali na simulátoru řízení kamionu nebo zkoušeli stavět mosty.

Protože se žádný výzkumník dnes neobejde bez znalosti angličtiny, připravila si Fakulta filozofická speciální workshop. Děti si mohly na památku vyrazit také malý groš a s Fakultou zdravotnických studií se seznámit se všemi kostmi v těle nebo zjistit, jak vznikají rentgenové snímky. Praktické ukázky nejrůznějších výtvarných technik jim zase ve své tvůrčí dílně předvedli studenti z Fakulty restaurování.

„Kvůli rekonstrukci pardubického zámku jsme letos akci museli přestěhovat. Na tajemnosti a kouzle to naší Noci neubralo. Je skvělé, že lidé z naší univerzity mají výborné nápady a baví je předávat vědecké poznatky dál,“ dodala organizátorka akce Iva Svobodová z Univerzity Pardubice.

Celý program Noci mladých výzkumníků odstartovaly fanfáry studentů pardubické konzervatoře a zpestřilo taneční vystoupení Denního stacionáře Slunečnice. Akci připravila Univerzita Pardubice ve spolupráci se základní uměleckou školou, čtyřmi středními školami a místní hvězdárnou.

Kostel sv. Martina v Holicích
V Holicích se ve čtvrtek rozezní zvon s novým srdcem