V plánu je také oprava studentských kolejí a začíná se stavět venkovní sportoviště. Uvedl to řekl rektor Miroslav Ludwig, který minulý týden obhájil post v čele univerzity a povede ji další čtyři roky.
Univerzita letos dokončila za více než 300 milionů korun z evropských dotací výukové a výzkumné centrum pro dopravní fakultu a centrum informačních technologií.
Další stovky milionů korun z evropských či státních dotací by měly zaplatit centrum materiálů a nanotechnologií, výukové středisko v Polabinách, chystá se zateplení budovy filozofické fakulty nebo vylepšení ateliéru fakulty restaurování v Litomyšli.

Stáří kolejí

„Je to nikdy nekončící proces. Například koleje jsou ze šedesátých let, kdy byla jiná kultura bydlení. Jeden blok bychom chtěli přestavět a nabídnout lepší ubytování. Některé části kolejí jsme už předělali," řekl Ludwig.
Rektor vnímá své znovuzvolení jako pozitivní vzkaz od senátorů, kteří jej volili. Jmenovat ho ještě musí prezident republiky. Další čtyřleté funkční období mu začne 1. února 2014. Ludwig získal nadpoloviční většinu ze 39 hlasů hned v prvním kole. Děkan Dopravní fakulty Jana Pernera Bohumil Culek jako protikandidát neuspěl.

Univerzita Pardubice má více než 60letou historii a v současnosti nabízí studium na sedmi fakultách, na kterých studuje 10.500 studentů. S ohledem na populační vývoj by univerzita mohla mít postupně asi 8000 studentů, odhadl rektor.

Chceme kvalitu

„Extenzivní rozvoj neočekáváme. Musíme se zaměřovat na kvalitu, udržet doktorské programy a být úspěšní ve vědě a inovacích," řekl rektor.
Ludwig je devátou osobností v čele vysoké školy v Pardubicích a čtvrtým rektorem v čele univerzity po jejím přejmenování a rozšíření v roce 1994. Rektorem byl také po dvě tříletá období v letech 2000 až 2006.
Ludwig je absolventem Vysoké školy chemicko-technologické v Pardubicích, je autorem 56 vědeckých publikací a absolvoval stáže na univerzitách ve Švédsku, Německu a Japonsku.
„Zabývá se syntetickou a fyzikální organickou chemií. V současné době se ve své vědecké práci soustřeďuje na enantioselektivní syntézu. Byl a je členem mnoha vědeckých rad českých univerzit," uvedla mluvčí univerzity Valerie Wágnerová.