Kynuté jidáše

Stočené provázky z kynutéhotěsta, které pamatují na Jidášovuzradu a následně jehotrest, nezapomeňte posnídatna Zelený čtvrtek. Zaručeně
vás ochrání před neduhy.

Ingredience:
1 balíček droždí
1 lžíce krupicového cukru
250 ml mléka
2 žloutky
100 g másla
500 g polohrubé mouky
hladká mouka na podsypání
med na potření
špetka soli

Postup:
V míse smíchejte droždís cukrem, až se droždí rozteče,přilijte trochu vlahéhomléka a zaprašte hladkou moukou. Po pár minutách, ažse začne zvedat kvásek, přidejtežloutky, rozpuštěné nebozměklé máslo, polohruboumouku smíchanou se solí, dolijtezbytek mléka a vypracujtevláčné hladké těsto.

Těsto poprašte hladkoumoukou a nechte přikrytékynout 20 minut. Připravte sipomoučenou pracovní plochu.

Těsto rozdělte na bochánky,ze kterých vyválejteválečky dlouhé zhruba 15 cm.Ty pak po dvou splétejtedohromady a spojte do věnečku.Věnečky přesuňte na vymazanýplech a ještě chvílinechte kynout.

Pečte ve vyhřátétroubě na 180 °C, dokudnechytí barvu, asi půl hodiny.Po upečení je ještě horké potřetemedem.

Makový beránek

Ať už vašeho beránka, vyklepnutéhoz formičky, budetepovažovat za symbol JežíšeKrista, který se obětoval zaspásu světa, nebo jen jako dalšípřipomínku probouzející sepřírody, určitě přijdek snídani po pomlázce k duhu.

Ingredience:
120 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
150 g mletého máku
150 g krupicového cukru
4 vejce, 100 ml oleje
moučkový cukr na posypání

Postup:
Smíchejte dohromady sypkéčásti těsta: mouku, prášek dopečiva, mletýmák a cukr.Přidejte čtyři žloutky a oleja umíchejte polotuhé těsto.Z bílků ušlehejte tuhý sníh,který přidejte do těsta.Pokud se vám těsto budezdát příliš tuhé, můžete jejlehce zředit mlékem.

Těstonalijte do vymazané a vysypanéformy a pečte na 180 °Casi 30 minut.

Vychladlého beránka naozdobu pocukrujte.

Horažďovické hnětýnky

Hnětýnky se pečou v jižníchČechách hlavně před posvícením– tedy na podzim. Pročale čekat tak dlouho? Nebraňtese jejich velikonoční verzi.

Ingredience:
1 máslo
250 g krupicového cukru
3-4 žloutky
450 g polohrubé mouky
na ozdobení:
1 bílek
2 velké lžíce moučkového cukru
strouhaný (barevný) kokos

Postup:
Šlehejte máslo s cukrema žloutky, dokud směs nezesvětlá.Bude to trvat asi dvěminuty. Postupně přidávejte mouku a vypracujte tvárnétěsto, nejlépe rukou.

Nakreslete si a vystříhejte ztvrdšího papíru libovolné velikonočnímotivy (vejce, zajíčky,kuřátka). Ty použijete jakošablonu na těsto.Z těsta vyválejteplacku a podle šablon z nívyřezejte příslušné tvary.

Přeneste na plech a pečteve vyhřáté troubě 150 °C asi30 minut.

Naozdobu: bílkovou polevupřipravíte tak, že zlehkaprošleháte bílek s cukrem.Hnětýnky polevou potírejtea hned posypte kokosem.