Podnikatel, který si ji chtěl pronajmout, nepodepsal smlouvu a radnice bude muset hledat v soutěži nového nájemce. Prostory by mohlo město zatím využít například pro pořádání výstav, informovala ČTK Nataša Hradní z tiskového úseku magistrátu.

Termín podpisu smlouvy vypršel 3. října. Město nyní celé výběrové řízení zruší a uspořádá nové se stejnými podmínkami. „Hledání nového nájemce je proces na tři až čtyři měsíce, budoucí nájemce pak musí prostor zařídit vnitřním vybavením. Předpokládám, že otevření kavárny se tak posune až do jarních měsíců příštího roku," uvedla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková.

Kavárnu Pardubice vybudovaly nákladem 11 milionů korun, které zaplatily ze svého rozpočtu. Je součástí celkové revitalizace Tyršových sadů na niž získaly evropskou dotaci. Včetně úprav podzámeckého biotopu a kavárny vyjde na více než 105 milionů korun.

Součástí kavárny je i sociální zázemí, které má sloužit návštěvníkům parku. Jeho provoz chce radnice zajistit přesto, že kavárna zatím nemá nájemce. „Uvažujeme o tom, že po dobu, než si objekt převezme nově vybraný nájemce, by zde mohly být dočasné výstavní prostory města. Provoz sociálního zařízení by tak měl být zajištěn," uvedla Dvořáčková.